Mine yndlingsserier

Jeg skriver sjældent om bøger, tv-serier, film, teater og andet kulturelt på Bærmonster. Men det er noget, jeg har lyst til at sætte lidt flere ord sammen om på bloggen – i hvert fald bare en gang i mellem. For det er noget, jeg som mange andre bruger en del tid på, det der kultur, hvad end det så er Den store bagedyst eller fine-art-films. Eller bøger, museer, teater osv.

Jeg håber, du vil læse med – og tilføj endelig dine egne yndlingsserier i kommentarfeltet.

Bare indenfor det sidste godt halve års tid har jeg nemlig føjet tre nye navne til listen over yndlingsserier, og det er netop det, det skal handle om i dag.

Til tider kan jeg godt binge-watche en hel sæson, og blive ganske overrasket over, at jeg gør det. Men som regel ser jeg et eller to afsnit ad gangen og lader serien vare længere. Derfor er denne samling af mine yndlings-tv-serier nogen, jeg har set løbende og over en del år – jeg laver heldigvis også andet. 😉

Grundlæggende elsker jeg tv-serier, der lader karaktererne udvikle sig, så de ikke bliver for stereotype, som har humor og ikke mindst en spændende historie. Billedsiden gør selvfølgelig også en del – Game of Thrones er fx tosset godt gennemført både med kostumer og smukke landskaber.

HBO-serier

Game of Thrones

Skulle jeg kåre en af serierne her på listen til min yndlingsserie, må det være Game of Thrones. Jeg elsker den overdådige historie, der på sin egen måde trækker tråde til verdenshistorien, persongalleriet, der i den grad udvikler og overrasker, de stærke kvinder og de smukke landskaber. Det er intriger, krig og middelalder med lidt fantasy, og jeg er fan!

The Wire

Nærmest antropologisk serier over byen Baltimore, hvor narkomaner, narkobaroner og politiet kæmper mod hinanden. Hver sæson har sit fokus: På en narkobande, på havnen, på skolebørnene osv. Vil du have lidt mere historie på narkokriminaliteten, så start med Narcos og se The Wire efterfølgende. (Her vil nogen nok indskyde, at Breaking Bad vil være en oplagt treer i den sammenhæng, men jeg har endnu ikke set mere end et afsnit af den serie, så det tør jeg ikke sige)

Sex and the City

Egentlig er jeg ret dobbelt over at hive SaTC ind på min liste, for jeg tror ikke, jeg kommer til at se den igen. Det er en 00’er forbrugssamfundsserie, der primært handler om shopping og mænd. Men den gjorde noget i mine sene teenageår, for jeg har den på DVD og har set hele serien to gange – og det er alligevel de færreste serier, jeg gør det med. I dag husker jeg den mest for afsnittet, hvor Carrie dater en politiker, og tilstår, at hun ikke engang har gjort noget for at stemme, hvilket forargede mig en del med hendes totale ligegyldighed over for politik. I dag er det nok en blanding af den absolutte mangel på politik, og det absurde overforbrug, jeg er lidt splittet omkring, men serien kan et eller andet, fordi den tror på kærligheden og også handler om kvinders seje venskaber og karrierer – særligt Samantha rocker den ret vildt både ift. karriere og sex. Så derfor hører den til på listen her, mens boksene samler støv på en hylde. 🙂

tvserier-downton-abbey

Netflix-serier

Narcos

Sæson 2 af Narcos er kommet, og jeg er hooked! Historien om Pablo Escobars tilblivelse og fald (så vidt jeg kan se på afsnittenes navne i sæson to) er både historisk interessant – for hvorfor gik USA pludselig i krig mod narkotika? Fordi der var kommunister. Lige så er den også interessant, fordi historien er vildt god, man får indblik i en anden verden, skuespillerne er dygtige og så taler de en masse spansk, hvilket jeg elsker.

Downton Abbey

Jeg havde troet, at Downton Abbey var lidt en mommy-serie, men en dag i sommerferien, da jeg ikke var helt rask og derfor ikke magtede noget, der krævede alt for meget, gik jeg i gang med serien. Og det viste sig, at den trods alt krævede lidt (heldigvis – ellers falder jeg i søvn), og ikke mindst var rigtig god. Downton Abbey har seks sæsoner, og handler om familien Crawley, der bor på Downton Abbey. Serien udspiller sig fra 1912 til et sted i 1920’erne, og selvom fokus er på godset, handler den også om adelens opløsning, om Titanic, første verdenskrig og politik. Og om kærlighed, klasser og venskab.

Orange is the New Black

De første sæsoner så jeg mest for hyggens skyld – det var den sjove serie midt i de serier, der krævede lidt mere for at følge med (som Game of Thrones). Den sidste sæson bliver dog noget mere politisk, både ift. farve og køn, hvilket jeg synes klæder den rigtig godt.

tvserier-skam

(Klassisk serie-kigning for mit vedkommende: Behageligt tøj, her yogabukser fra Run & Relax, masser af te og selvfølgelig i min seng, da jeg ikke ejer en sofa)

Andre serier

SKAM

Jeg har først set serien, alle taler om, for nyligt, men binge-watchede den til gengæld på få dage; det er heldigvis nemt, for hvert afsnit er mellem 15 og 35 minutter. SKAM taler så specifikt til målgruppen af 16-årige piger, at den rammer nærmest alle – for hvem kan ikke huske, hvordan det var at være teenager med store og små problemer? Serien er lavet på baggrund af dybdeinterviews med målgruppen.

I første sæson følger vi Eva, i anden sæson følger vi Noora og i tredje sæson, der snart kommer, følger vi Isak.

Eva bliver veninder med fire andre, og vi følger denne flok seje, forskellige piger, der går i 1. klasse (1.g) på gymnasiet i Oslo. Seje, sjove Chris. Vilde, der kæmper med ting, men også har styrke. Sana, der er hamrende klog, sej og kommer ned nogle ret fede råd – og så er hun muslim. Eva, der bøvler med problemer med veninderne og prøver at finde sig selv og ikke mindst Noora, som jeg muligvis har fået et girlcrush på. Noora, der viser sig at have sine kampe at kæmpe, og Noora, der har store holdninger om ligestilling og politik.

Første sæson handler særligt om venskaber, mens anden sæson med Noora i hovedrollen virkelig tog mig med storm. Den er mere alvorlig, for der kommer nogle voldsomme emner på banen, så voldsomme, at jeg faktisk sad og græd lidt, mens jeg så det afsnit, hvor Noora har det allersværest.

Gør dig selv en tjeneste og den SKAM! Du kan se den på NRK. Der er mulighed for at sætte undertekster på, så det norske bliver helt forståeligt. 🙂

Matador

Matador hører absolut på listen over mine yndlingsserier, selvom det er længe siden, jeg har set den. Jeg har set serien to gange, og elsker Lise Nørgaards underfundige humor og personer, der overrasker – bl.a. Maude.

Twin Peaks

Twin Peaks har jeg først set indenfor det seneste år, hvilket er fuldstændig skørt, for jeg er ret vild med David Lynch og blev ditto hurtigt fanget af Twin Peaks’ skæve univers. Den er forunderlig, sjov og ret skør, og er jo blevet lidt af en kult-serie.

Vil du se mere fra Bærmonster? Så følg mig på Instagram. Vil du også have at vide med det samme, når der er nye indlæg på Bærmonster? Så følg bloggen på Bloglovin’.

Relateret indhold

2 kommentarer

 • Besvar
  Marina / cand.mor
  16. september 2016 at 15:51

  Narcos er nemlig intet mindre end eminent! Af andre netflix-serier kan Call the midwife og The americans også virkelig anbefales. Begge serier med historisk (korrekt) islæt.

  • Besvar
   Marianne Luna
   16. september 2016 at 15:56

   Tak for tips, søde 🙂

  Skriv en kommentar