Mine bedste hårtips

Haartips2Jeg er ingen skønhedsguru, og det er ikke ligefrem det, Bærmonster ellers handler om. Men da jeg har fundet en del nyttige hårtips ved at prøve mig frem, synes jeg, du skal have del i dem. For når man opdager gode ting der virker, vil det jo være dumt ikke at dele dem med andre.

Derfor starter vi lige med en lettere kikset hårselfie. To, faktisk. Fordi selvudløser og selfiestang er so last week. Jeg aner ikke, om det illustrerer pointen, eftersom det er helt uden photoshop til at lave mere glans og andet lir. Til gengæld er mit hår overraskende nyvasket på billederne.

Haartips1Og heldigvis for ingen brug af photoshop. For det, jeg vil skrive om i dag, handler om, at mit hår det sidste halve års tid er blevet væsentligt tykkere, blødere og lækrere. Ganske vist er jeg blevet mørkhåret med alderen (jeg var engang ægte blondine), til gengæld har jeg aldrig haft så sundt hår, som jeg har i dag.

Hvad har jeg gjort, tænker du måske?

Først og fremmest er jeg holdt op med at købe mig til krøller, som jeg gladeligt gjort i gymnasietiden, ligesom jeg fik lyse striber i, da jeg havde pagehår indtil for et par år siden (fordi det åbenbart ikke var blondt nok). Permanentvæske og afblegning er sjovt nok noget af det allerværste for håret.

Nogle af de største åbenbaringer (okay, det er måske et voldsomt ord i dette regi) jeg har gjort mig på hårfronten er, at jeg har udskiftet min shampoo, har droppet balsam og mystiske hårprodukter og har købt en børste med naturhår.

Tilbage til min efterskoletid eksperimenterede jeg med “selvrensende hår”. Efter syv dage blev jeg altid vanvittig over, hvor fedtet det var, og vaskede det. I dag har jeg fundet en middelvej, hvor jeg vasker hår hver 3-4. dag.

Jeg har købt mig en børste med naturhår fra Matas, der er væsentligt billigere end den populære Mason Pearson, men efter min overbevisning kan det samme: Nemlig at fordele fedtet fra hovedbunden, så håret bliver glansfuldt. I øvrigt kan flittig brug af børsten gøre, at man kan vente en ekstra dag med at vaske hår. Jeg har købt en med en blanding af vildsvinehår og nylonbørster, for med en ren naturhårsbørste kan jeg ikke rede mit lange garn ud.

På shampoofronten handler det om at komme væk fra parfume og sulfaterne Sodium Laureth Sulfat samt Sodium Lauryl Sulfat, da de udtørrer og irriterer hovedbunden. Jeg er selv blevet tosset glad for Purely Professionals Shampoo nr. 1 (og nr. 4, hvis min hovedbund tér sig dumt). Den er dyr, til gengæld sparer jeg ved ikke at købe andre hårprodukter. Jeg vasker kun selve hovedbunden i shampooen, hvilket jeg har lært af Emily Salomon, som har skrevet et super fint indlæg om hendes hårrutiner her.

Samtidig er jeg begyndt at skylle længderne (ikke hovedbunden) i æblecidereddike blandet op med vand. Det lyder måske sært, men mit hår har aldrig været så blødt som nu. Eddiken hjælper med at få kalken fra vandet ud af håret, og det virker overraskende godt, selvom jeg skyller mit hår med koldt vand efterfølgende, så eddikelugten ryger helt væk.

Derfor har jeg downsizet min hårplejerutine, så det kun er nedenstående fire ting, jeg nødigst vil undvære. Okay, der er en femte ting, nemlig læssevis af blax-hårelastikker, der er de eneste elastikker, der bliver siddende ordentligt i mit hår uden at ødelægge det. Jeg har i hvert fald ikke fundet et værdigt alternativ endnu.

Til dig, der ikke gider unødige forklaringer, men bare vil have en liste over det, der virker for mig og forhåbentlig kan give dig nogle gode tips, du selv kan prøve:

 • Jeg har droppet permanentvæske og afblegning og farver ikke mit hår. Hvis du vil farve det, vil jeg anbefale dig at gå til en økologisk frisør
 • Jeg bruger ikke hårprodukter med silikone i.
 • Jeg bruger ikke unødige hårprodukter som voks, hårlak osv., så vidt muligt.
 • Jeg vasker kun mit hår hver 3-5. dag og kun selve hovedbunden (altså ikke håret i længderne).
 • Jeg bruger en shampoo uden sulfater (Sodium Laureth Sulfat (SLES) og Sodium Lauryl Sulfat (SLS)).
 • Efter hårvask skyller jeg håret (ikke hovedbunden, men længderne) i en blanding af 1/5 æblecidereddike og 4/5 vand, og skyller det efterfølgende i koldt vand.
 • Jeg tørrer kun mit hår skånsomt med håndklædet og ditto på lav varme med føntørreren (eller lader det lufttørre).
 • Hvis jeg gerne vil samle spidserne lidt, fordeler jeg en lille smule ren arganolie eller kokosolie i hårspidserne.
 • Jeg bruger en hårbørste med naturhår.
 • Jeg sover som regel med håret i en knold på toppen af hovedet, så det ikke bliver ekstra slidt.

Relateret indhold

6 kommentarer

 • Besvar
  Hanna
  8. juni 2017 at 9:27

  Hej Marianne,

  Jeg har kort hår og jeg forestiller mig ikke, at det ville være muligt at putte fortyndet æblecidereddike i mit hår uden at det kommer i hårbunden. Hvorfor er det, at du ikke putter det i hovedbunden? Jeg har nemlig ellers hørt, at ÆCE har en hjælper til naturlig fugtbalance og forstår derfor ikke, hvorfor det ikke må komme i hovedbunden. Samtidigt har jeg også læst, at ÆCE kan være hårdt for håret i længden (men der stod selvfølgelig ikke hvorfor!). Har du måske hørt om det?

  • Besvar
   Marianne Luna
   8. juni 2017 at 19:00

   Hej Hanna
   Tak for din kommentar. Jeg bruger faktisk fortyndet æblecidereddike eller fortyndet, hjemmelavet kombuchaeddike i min hovedbund nu – og den har det godt. 🙂 Jeg kan ikke helt huske, hvorfor jeg ikke gjorde det tidligere, hvis jeg skal være ærlig.
   Jeg har ikke hørt noget om, at det skulle være hårdt for håret i længden. Igen: Det skal selvfølgelig blandes op. Jeg fortynder det nok 1:10.

 • Besvar
  Camilla Juul Skovgård
  30. maj 2017 at 19:10

  Hej😊
  Hvad hedder den hårbørste du taler om med vildsvinehar og nylon? Kan ikke rigtig finde den-og er den fra Matas?
  Mvh Camilla

  • Besvar
   Marianne Luna
   30. maj 2017 at 22:12

   Hej Camilla
   Ja, den er fra Matas. Jeg har dog sidenhen slidt den op og er på nr. 2. Så langsigtet kan det helt sikkert bedre betale sig både økonomisk og bæredygtigt at købe en dyrere model. 🙂

 • Besvar
  Sustainable Sunday: Bæredygtig hårvask | Bærmonster
  18. september 2016 at 11:52

  […] har tidligere skrevet om, hvad det har gjort for mit hår, da jeg holdt op med at permanente og farve det, gav alle mine hårprodukter væk, gik over til […]

  • Besvar
   Camilla Juul Skovgård
   31. maj 2017 at 7:31

   Tak for hurtigt svar og god blog👍🏻😊. Jeg vil prøve at finde den i Matas, og evt ønske mig en af de lækre Mason Pearson😉 Hilsen Camilla

  Skriv en kommentar