Mandelsmør

IMG_2535webJeg har et rimelig kærligt forhold til peanutbutter. Men nogle gange er det godt med lidt variation i sit nøddesmør, hvorfor jeg udskifter det med tahin de steder, hvor de giver mening. Andre gange er mandelsmør en sikker vinder, men det er noget så dyrt at købe.

Derfor tænkte jeg forleden, at det kunne da ikke være så svært at lave. Det er det heller ikke, men min foodprocessor var tæt på at bryde sammen. Nu er du advaret: Det kræver en kraftig foodprocessor og lidt tålmodighed, men ellers ikke så meget udover nogle gode – gerne økologiske – mandler.

Det gode ved nøddesmør er, at man kan lave det med nærmest alle nødder og kerner. Mandler, hasselnødder, cashewnødder, solsikkekerner, kokosmel og så videre. Det er ret genialt og smager noget så lækkert på brød, på havregrød, på bananpandekager og andet godt.

Til et lille glas skal du bruge:

  • 200 g mandler (i Århus kan man købe billige, økologiske mandler hos Ren Kost)
  • En knivspids himalayasalt
  • Evt. lidt mandelolie, hvis mandlerne er meget tørre

Læg eventuelt mandlerne i blød et par timer først. Det gør det nemmere for kroppen at optage de gode stoffer i mandlerne og gør det nemmere at blende dem. Jeg blendede dem dog bare, hvilket min foodprocessor som sagt ikke var helt så glad for.

Det tager tid. Måske 20 minutter, afhængig af din foodprocessor. Det eneste, du skal gøre undervejs, er at skrabe kanterne ned. På et tidspunkt begynder olien fra mandlerne at komme lidt ud, og så begynder det at ligne noget.

Hvis du – som jeg – har en lidt slatten foodprocessor, så tilføj eventuelt lidt mandelolie efterfølgende, så det bliver en fin og glat mandelsmør. Smag til med lidt god salt.

Hvor længe det kan holde sig, tør jeg endnu ikke sige, men jeg tror sagtens, det kan holde sig i et godt stykke tid, så længe du har en ordentlig køkkenhygiejne.

Relateret indhold

3 kommentarer

  • Besvar
    Små ting #13 | Bærmonster
    30. juli 2015 at 20:38

    […] jordbærsmoothie (jordbær, banan, citronsaft og hjemmelavet mandelmælk), rawtella, mandelsmør, peanutbutter, smør, daddelkugler, kaffe, te, gulerødder, humus og marmelade en masse. […]

  • Besvar
    Sine Olsen
    14. januar 2015 at 21:01

    Jeg drømmer om at lave nøddesmør, men mangler en foodprocessor. Ville høre hvor stærk din er, ang. Watt ? 🙂

    • Besvar
      lunabaermonster
      15. januar 2015 at 9:05

      Min på 850 watt kunne kun lige knapt klare det. Jeg har lige købt en Magimix (på tilbud), der har 1100 watt. Det er dog ikke kun watt, der tæller, men også kvaliteten generelt. De mandler jeg brugte, var også lidt tørre i det.

    Skriv en kommentar