Mac’N’Tease: Comfort food med sunde sager

Det kan vist roligt kaldes en rum tid siden, lavede jeg den mest mumsede ret længe: Mac’N’Tease, der er veganerens svar på Mac’N’Cheese. Nu har jeg aldrig spist sidstnævnte, så hvorvidt de to retter reelt ligner hinanden, tør jeg ikke love. Til gengæld tør jeg godt love, at den er god!

Det er comfort food, så det basker, men fuld af sunde sager: Grøntsager, fuldkorn (hvis du bruger fuldkornspasta) og protein fra bønnerne og gærflagerne. Og ikke mindst fuld af smag og mumsethed (det er en ting – og mumset, ikke numset 😉 ).

I den danske juli med masser af regnvejr, hvad er så bedre end comfort food?

Tricket er at lave masser af sovs. Masser. Og at give sovsen en smag med god krydring og gærflager i massevis. Gærflager er veganerens svar på ostesmag, og giver en lækker cremethed og samtidig masser af protein. Det er inaktivt gær, så du får ikke luft i maven af det. 😉 Samtidig skal du bruge en pasta, hvor al den gode sovs kan komme ind, så det skal være muslingeskaller eller lignende, der kan fyldes godt op.

Opskriften er inspireret af den gode My New Roots (som også har skrevet en fantastisk kogebog), men som altid har jeg pillet en del ved opskriften, og giver dig derfor min udgave.

Til 4 personer som en mættende hovedret skal du bruge:

Til sovsen

  • 100 g tørrede, hvide bønner
  • Grøntsagsbouillon (jeg plejer at bruge Herbamares, men hjemmelavet er også et hit!)
  • 500 g søde kartofler (alternativt butternut græskar eller hokkaido græskar)
  • 1 tsk dijonsennep
  • 1 dl gærflager (kan fåes i helsekosten)
  • 1 spsk æblecidereddike
  • 2 fed hvidløg
  • Et løg (ca. 100 g)
  • 1 tsk god salt (jeg bruger havsalt eller Himalayasalt)
  • Friskkværnet peber
  • 1 tsk paprika
  • Et drys røget paprika
  • Ca. 4 dl kogevand fra pastaen
  • Evt. 1-2 spsk olivenolie

Til drys

  • 70 g solsikkekerner
  • 1/2 spsk kokosolie
  • 1 spsk gærflager
  • 1/4 tsk salt
  • 1/8 tsk hvidløgspulver
  • 1/8 tsk paprika

Herudover

  • 300 g fuldkornspasta i muslingeform eller lignende – det skal være pasta i en form, der kan trække en masse sovs. Alternativt til fuldkornspasta kan du bruge bønnepasta eller lignende

Dagen før: Sæt bønnerne i blød.

Samme dag: Kog bønnerne i grøntsagsbouillon. Skræl de søde kartofler, skær dem i mindre stykker og damp dem til de er møre. Bruger du græskar, skær det da i mindre stykker og put i ovnen ved ca. 200 grader til det er mørt. Kog pastaen et-to minutter kortere end anvisningen i rigeligt vand med salt, så pastaen stadig er al dente.

Sovsen: Blend søde kartofler/græskar, løg, hvidløg, bønner, gærflager osv. Smag til med æblecidereddike, dijonsennep, salt, peber, paprika og røget paprika. Tilsæt ca. 4 dl kogevand fra pastaen til sovsen, så konsistensen er som en tyk suppe eller tyk sovs.

Topping: Rist solsikkekernerne på en pande ved medium varme i 3-5 minutter. Rør rundt undervejs, så de ikke brænder på. Blend de ristede solsikkekerner med kokosolie, gærflager, salt, hvidløgspulver og paprika.

Saml retten: Find et ildfast fad og bland pasta og sovs godt sammen. Hæld til sidst toppingen over. Bag i en 160 grader varm ovn i cirka 20 minutter.

Nyd retten varm, måske med en salat til.

Retten kan sagtens gemmes i køleskabet til dagen efter, og kan også fryses.

MacnTease vegansk

Relateret indhold

0 kommentarer

Skriv en kommentar