Linsedunser og spidskålssalat med lidt forår i

Jeg er blevet fan af konceptet linsedunser. De er nemme at lave, man kan lave en masse, så man også har til madpakken, der er proteiner og grøntsager i og sidst, men vigtigst, så smager de dejligt.

Egentlig var planen quinoa-dunser med rødbede inspireret af en vegetarkogebog, men da jeg lavede klassikerfejlen og glemte at tjekke mit skab før jeg tog på indkøb, måtte jeg konstatere vel hjemvendt igen, at jeg ikke havde mere quinoa. Sådan kan det gå, men heldigvis havde jeg linser i massevis.

Spidskålssalaten er frisk og forårsagtig. Tricket bag en god kålsalat er en ordentlig, hjemmelavet dressing og samtidig gerne tid, så kålen og dressingen kan trække nogle timer i fællesskab. Det sidste havde jeg desværre ikke, men heldigvis havde jeg lavet så stor en mængde, at den havde trukket rigeligt, da jeg spiste den dagen efter.

Linse-dunser med rødbede, ca. 13 stk.

  • 1 1/2 til 2 dl røde linser (det var desværre lidt på gefühl, da de røg i gryden)
  • 1 1/2 løg
  • 1 rødbede (det er selvfølgelig et vidt begreb, men sådan en mellemstørrelse?)
  • 1 fed hvidløg eller 2 små
  • 2 æg
  • Lidt grahamsmel – vel ca. 1 dl
  • Urtesalt
  • Peber
  • En anelse chilikerner eller frisk chili
  • 1/2 bakke finthakket, bredbladet persille
  • Lidt hakket purløg

Skyl linserne grundigt, og kog dem i 3 dl vand i ca. 20 min. Hak løg fint, riv rødbeden og pres hvidløget. Bland det hele sammen med de kogte linser, æg, grahamsmel, krydderier og krydderurter. “Farsen” kan med fordel trække en halv times tid, så den sætter sig, og ingredienserne trækker smag fra hinanden. Steg i smør eller olivenolie. Dunserne kan sagtens holde sig i nogle dage, og de er gode på madpakken.

Spidskålssalat – til ca. 4 personer som tilbehør til linsedunserne

  • 1 spidskål
  • 1 bundt radiser
  • Lidt hakket purløg
  • 1/2 bakke bredbladet persille – finthakket
  • Dressing af: urtesalt, peber, olivenolie, dijonsennep, honning, citronsaft fra 1 citron, 1-2 pressede fed hvidløg

Hak kålen rimelig fint, snit radiserne i ringe ringe og bland med persille og purløg. Dressingen smages til, og røres grundigt rundt, inden den kommes i salaten. Salaten kan med fordel trække en time eller to på køl, så kålen og dressingen bliver blandet godt.

Relateret indhold

1 kommentar

  • Besvar
    Salat med linser og fennikel | Bærmonster
    10. april 2013 at 21:02

    […] Røde linser er en supergod jævner og proteingiver i supper, mens de mere faste linser (grønne, puy, beluga osv.) er gode både i gryderetter, supper og bare kogt som tilbehør i stedet for ris eller i en salat. Og i linsedunser, ikke at forglemme, som der er opskrifter på både her og her. […]

  • Skriv en kommentar