Koldskål med skyr

IMG_0297web

I øjeblikket ærgrer jeg mig over, at jeg har planlagt sommerferie med hovedet under armen, og derfor skal arbejde i næste uge (og derfor ikke høre god musik i godt selskab på Roskilde, selvsagt). I stedet nyder jeg, at man kan være indenfor mens det regner og drikke kaffe, spise koldskål, læse gode bøger, aviser og se lange film.

Jeg er i Århus i weekenden for at se et par gode veninder og samtidig udnytte, at mine forældres fryser er væsentlig større end min egen og derfor har plads til mange liter hjemmelavet hyldeblomstsaft. Jeg var på hyldejagt i går, så lige nu står det og hygger sig på køl, mens jeg sidder indenfor og venter på, at regnen stilner af, så jeg kan tage et smut til byen.

Men selvom det regner, kan man godt spise koldskål.

Jeg har forsøgt mig med en version med skyr, som blev rigtig dejlig, hvis jeg selv skal sige det. Citron i koldskål er lidt en religion for sig selv; de fleste har i hvert fald en skarp holdning til det. Jeg er til både med og uden, men citron giver en dejlig friskhed, specielt, hvis der ryger lidt af den aromatiske citronskal med også. Selvfølgelig ikke så meget, at det overdøver kærnemælken og vaniljen.

Til en god portion skal du bruge:

 • 1 liter gammeldags kærnemælk (fra smørkærne – Thise laver bl.a. en god, økologisk en. Det smager simpelthen bedre)
 • 400 g økologisk skyr
 • 4 pasteuriserede æggeblommer (nogle gange bruger jeg hele æg, fordi det giver en god luftighed, men nu var det lige pasteuriserede æggeblommer, der var i køleskabet)
 • 4 spsk rørsukker (almindeligt sukker kan også bruges, rørsukker er bare mere aromatisk)
 • Vaniljekorn fra 1 stang vanilje
 • Saft og skal fra 1/2 økologisk citron

Flæk vaniljestangen og bland vaniljen med sukker i en stor skål. Pisk vaniljesukker og æggeblommer sammen til det er lyst og luftigt. Pisk skyr og kærnemælk i til det hele er pisket godt sammen og er fuld af rare luftbobler. Smag til med citronskal og citronsaft.

Koldskålen kan sagtens opbevares på køl i nogle dage.

Top med alt fra frugt (fx nektariner, æble, pære, banan, ananas), kammerjunker, müsli, granola eller slet ingenting.

Jeg lavede koldskålen i går og i dag tilføjede jeg lidt mere topping end nektarinen ovenfor, da jeg endnu engang spiste – og stornød – koldskål til morgenmad. Opskriften kommer i morgen.

Relateret indhold

2 kommentarer

 • Besvar
  Granola | Bærmonster
  19. februar 2016 at 14:26

  […] er noget på slump, fordi jeg egentlig bare ville lave en lille sjat granola til koldskålen, men som det ofte sker, når jeg står i køkkenet, bliver der lidt […]

 • Besvar
  I 2013 | Bærmonster
  29. december 2013 at 9:41

  […] I maj lavede jeg bønnesalater af flere slags og fudge. I juni skrev jeg om det store i det små, spirede bønner og lavede koldskål med skyr. […]

 • Skriv en kommentar