Køkkengrej: Hvad er det vigtigste?

IMG_2887Jeg har efterhånden anskaffet mig en mindre maskinpark til mit bette køkken. Ikke, fordi jeg har planer om at konkurrere med Brødrene Price om de vildste køkkenmaskiner, men fordi jeg har købt netop dem, jeg har behov for.

Måske kan det også være til inspiration for dig, om du så lige er flyttet eller står og overvejer, hvor det er værd at bruge lidt flere penge, og hvor man kan slippe billigere.

Ting, der skal være skarpe, er i høj grad et sted, hvor det giver mening at lægge lidt flere penge. Jeg lurer selv på, hvornår jeg får råd til en seriøs kokkekniv (jeg har kig på nogle basser fra Kunst og køkkentøj), da jeg simpelthen ikke kan holde mine egne skarpe nok, selvom jeg sliber dem med en keramisk sliber. Min urtekniv har kostet en 50’er, og den virker upåklageligt, så det er mere i kokke-knive-kategorien, hvor jeg tænker at spare op.

Først og fremmest er der de fuldstændig basic-ting, som jeg ikke vil skrive meget om, da det nok giver sig selv – blandt andet knive af god kvalitet. Jeg bruger stort set altid enten en urtekniv eller en japansk kokkekniv (der er bred, så man kan bruge hænderne foran) til det meste, idet det, jeg hakker mest i mit køkken, er grøntsager. Med andre ord kan jeg fint leve uden en fiskefileteringskniv og en kæmpe kokkekniv, men det afhænger selvfølgelig af, hvilken slags mad, du laver.

Derfor kan jeg ikke undvære:

 • Japansk kokkekniv
 • Keramisk slibejern
 • Brødkniv
 • Urtekniv
 • Kartoffelskræller
 • Tyndskræller
 • Juliennejern
 • Et ordentligt rivejern – jeg har et fra Microplane
 • Et lille skærebræt
 • Et stort træskærebræt

Af gryder og pander vil jeg nødigst undvære: en lille kasserolle, en stor gryde, en suppegryde (når jeg laver virkelig store portioner), en støbejernsgryde (til ovnen), en lille pande, en stor pande og en pandekagepande. Sidstnævnte fordi det bare er nemmere at bage pandekager i en pande uden høje kanter, og jeg elsker pandekager.

Går vi tilbage til maskinparken, har jeg efterhånden investeret i noget dyrere grej. Efter at have brændt to foodprocessorer af ved at lave daddelkugler og lignende, blev jeg træt af at købe nye hele tiden. Taler vi bæredygtighed giver det også stor mening for mig at købe noget i en kvalitet, der holder længe.IMG_2885

Derfor er jeg blevet den ret så lykkelige ejer af en kæmpe og tung foodprocessor fra Magimix. Den var ikke billig, men til gengæld er den vildt kraftig og i en ordentlig kvalitet. Jeg bruger den til daddelkugler, til store portioner humus og en masse andet. Skal man hakke mange grøntsager, er en foodprocessor også ideel, idet den ikke behøver væske for at køre rundt. Den er også god til bananis, omend jeg tit bruger min nye blender til formålet.

IMG_2883Jeg har nemlig også anskaffet mig en blender. Den var heldigvis ikke helt så dyr – jeg betalte 500 kroner for den på tilbud. Jeg har læst side op og ned om blendere fra Vitamix, men jeg stod ikke lige med 4-5.000 kroner i lommen. Blenderen fra Wilfa er et kraftigt og budgetvenligt alternativ, som jeg havde læst gode anmeldelser af mange steder.

Wilfa-blenderen blender alt, så længe du tilføjer lidt væske. Den er uundværlig til smoothies og greenies og den laver en virkelig god mandelmælk, hvilket er et stort plus i min bog – for ja, der er forskel på, hvordan blendere blender. Eneste minus er, at den larmer som jeg ved ikke hvad. Hvis man vil slippe for larmen, skal man op i de væsentlig dyrere versioner.

Sidste ting i den dyre ende er min stavblender fra Bamix. Intet over, intet under. Den er kraftig, nem at gøre ren og er genial til supper og puréer, små portioner humus, en lille smoothie, pesto og det, der ligner.

Til gengæld har jeg en billig elkoger og jeg ejer ingen kaffemaskine, da jeg håndbrygger min kaffe (med min ven Hario – der koster under 100 kroner) og maler den med en ikke vanvittigt dyr kaffekværn fra Krups.

Med andre ord: For mig er den bedste køkkeninvestering et par gode knive og en kraftig blender, foodprocessor og stavblender. Resten behøver til gengæld ikke være så fancy. Jeg kunne aldrig drømme om at bruge flere hundrede kroner på en citruspresser, salatslynge eller ting i den dur, som man kan få til en 20’er.

Andre ting kan man heldigvis fint leve uden (for eksempel en salatslynge). Så nævner jeg ikke, at jeg har røde Margretheskåle i alle størrelser fra æggebæger til 5 liter. Det er jo livsnødvendigt at have en af hver, gerne med låg til. Skal jeg nævne en Margretheskål, er 4-liter-skålen  klart den mest uundværlige; den bruger jeg til bolledej, rugbrødsdej og kagedej.

Mange af mine glasskåle, ovnfaste fade, tallerkner og kagegafler har jeg fundet i genbrugsbutikker rundt omkring. Her kan man finde meget fint køkkenservice til nærmest ingen penge.

Jeg vil hellere købe noget brugt, og så udskifte det senere, end købe noget helt nyt, bruge det i et år, og så skifte det ud igen. Jeg har lige fået nye, gamle tallerkner af min morfars søster, hvilket gør, at nogle gamle, ikke så pæne tallerkner fra en genbrugs, får lov at komme tilbage til en anden genbrugs.

Ikke, at jeg skal være alt for hellig på genbrugspunktet, men mange bække små.

(Og lige et nota bene: Dette er ikke en sponsoreret post, men et udtryk for mine egne holdninger)

Hvilket køkkengrej kan du ikke leve uden?

1 kommentar

 • Besvar
  Peach melba-smoothie | Bærmonster
  11. august 2015 at 8:05

  […] Jeg elsker smoothies til morgenmad eller som et mellemmåltid, og laver dem hele tiden i øjeblikket, især efter min nye blender-erhvervelse. […]

 • Skriv en kommentar