Strikkede karklude for mindre mikroplast – hjælper det?

For et par måneder siden fik jeg endelig udskiftet mine plastikkarklude til nogle strikkede af slagsen. Selvom jeg godt kan strikke, er jeg ikke den hurtigste type til det. Så da jeg fandt ud af, at en af mine bekendtes far står bag Fur Karklude, der sælger 9 bomuldskarklude til 100 kr., købte jeg en god stak i forskellige flotte farver. Den sidste karklud på billedet er en mere “normal” karklud, stadig uden mikroplast. Jeg fandt den i Ren Kost i Århus til 25 kr.

Som du måske allerede ved, har man fundet ud af, at almindelige altmuligklude udleder mikroplast til vandmiljøet, både i vaskemaskinen og hver gang, man skyller og vrider dem. Mikroplast er ikke noget, man kan fjerne gennem renseanlæg, da det er så småt, og derfor ender det i det vand, der gerne skulle være rent, men som langt fra er det længere.

Det krævede lidt praktisk tilvænning at skifte karklude, for engangskarklude er nu engang rare at bruge, fordi de er nemme at vride og tørrer hurtigt, hvilket man ikke kan sige om bomuldskarklude. Til gengæld holder bomuldskarklude meget længere, tørrer overflader lige så godt af som plastklude og ikke mindst er de ikke skyld i, at der kommer mere mikroplast i vores verdenshave, søer, grundvand og så videre. Er man mere til karklude, der er tynde, sælger flere steder efterhånden klude uden mikroplast, fordi de bliver efterspurgt.

Men hjælper det? At skifte karklude virker som en dejlig nem måde at klappe sig selv på miljø-skulderen. Men jeg har stadig masser af polyestertøj (hej yoga-bukser og friluftstøj) i garderoben, der også udleder mikroplast. Og mikroplast bliver udledt af alt muligt andet. Det har Vidunderligt Spild skrevet et rigtig godt blogindlæg om her.

Den kedelige nyhed om polyestertøj har gjort mig mere opmærksom på fremadrettet at kigge endnu bedre på materialesedlen, når jeg køber tøj, for bæredygtighed er både i selve produktionen af tøjet og bagefter.

Jeg tror stadig, at karklude er et godt sted at starte. Som Emma Slebsager skriver, vil hun redde verden én hverdagsvane ad gangen. Og her er karklude uden mikroplast et godt sted at starte. Stille og roligt kan man kigge på de andre vaner, og ændre i det tempo, man har overskud til. For nogle lyder det måske dybt utopisk, men jeg er overbevist om, at politisk forbrug og vaner kan ændre verden stille og roligt, særligt når vi inspirerer hinanden på en kærlig måde til at ændre vaner. Bare små ting, som at man kan finde karklude uden mikroplast flere steder, gør mig glad.

Relateret indhold

3 kommentarer

 • Besvar
  Sustainable Sunday: Zero Waste - Refuse | Bærmonster
  19. marts 2017 at 10:03

  […] Når du løber tør for barberblade, tandbørster i plastik og andet, kan du derfra anskaffe dig nye, der er produceret mere bæredygtigt og kan holde meget længere (fx safety razors, som jeg vil skrive mere om senere, for det mangler jeg selv at teste endnu). Nogle ting giver dog mening at udskifte, herunder hvis du har karklude, der indeholder mikroplast. […]

 • Besvar
  Mette M
  8. maj 2016 at 20:03

  Karkludene har jo i hvert fald fået noget opmærksomhed, – jeg synes de er alle steder 🙂 Dine ser rigtig lækre ud. Og jeg tror også at der vil være nogle som begynder at tænke lidt mere over plastik og polyestertøj. Mig selv inklusive 🙂

  • Besvar
   Marianne Luna
   8. maj 2016 at 20:14

   De er også gode. 🙂 Omend jeg stadig savner, at de tørrer hurtigere.
   Ja! Jeg er i hvert fald selv begyndt at tænke mere over, hvilke materialer mit tøj er lavet af. Ikke kun ift. økologisk og bæredygtige stoffer og tøjproduktion, men også ift. efterfølgende. Men hold nu op, hvor skal man holde tungen lige i munden!

  Skriv en kommentar