Kanelsnurrer

IMG_1448web

Sidste weekend fejrede min mor fødselsdag, og jeg havde lovet at bage kanelsnurrer til hende. Det smarte var nemlig, at så kunne jeg samtidig låne hendes røremaskine – et dejligt køkkenværktøj, som jeg desværre ikke selv ejer.

Hvis man ikke har en røremaskine, er man ilde stedt, når man laver kanelsnurrer, for dejen skal æltes i alt 40 minutter – og ja, det gør en forskel. Det var den smukkeste dej, jeg længe har set og rørt ved. Fuld af luft og glat som en barnenumse (okay, den metafor passer måske ikke så godt på mad).

I alt tager det mere end 5 timer at lave de lækre kanelsnurrer, men det er det værd. Man er selvfølgelig heller ikke i gang i 5 timer, men med to gange æltning, to gange hævning og bagning tager det altså noget tid.

Opskriften er Meyers, dog ændrede jeg gærmængden, da jeg brugte økologisk gær, som hæver bedre, og brugte minimælk i stedet for sødmælk. Det virkede fint, for der er rimelig meget smør i dejen, så mere mælkefedt end det behøver den efter min mening nu ikke. Jeg har også brugt lidt mindre salt, end den meget saltglade Meyer. Du kan i øvrigt finde hans opskrift i både “Almanak” og “Meyers bageri”.

IMG_1449webTil 16 styk skal du bruge:

  • 35 g økologisk gær (eller 50 g almindeligt)
  • 5 dl kold minimælk (eller anden mælk)
  • 1 stort æg
  • 1 kg hvedemel
  • 150 g sukker (jeg brugte lys rørsukker)
  • 1 tsk salt (5 g)
  • 1-2 tsk stødt kardemomme
  • 150 g smør

Til fyldet skal du bruge:

  • 125 g blødt smør
  • 125 g sukker
  • 2 spsk stødt kanel (næste gang vil jeg bruge mere kanel, men måske smagte de af lidt for lidt, fordi kanelen var lidt gammel)

Desuden:

  • 1 sammenpisket æg
  • Lidt kanelsukker som drys

Hæld mælken i en røreskål og rør gæren ud. Tilsæt æg, hvedemel, sukker, salt og kardemomme og ælt dejen, til den er glat og blank og slipper skålen. Det tager cirka 20 minutter med en røremaskine på medium hastighed.

Skær smørret i små terninger og kom dem i dejen. Ælt den yderligere 20 minutter til den er helt blank og glat. Og ja, det betyder noget, og du får den smukkeste dej i foræring.

Lad derefter dejen hvile lunt under et klæde i 1 1/2 time.

Rul dejen ud på et meldrysset bord og rul den ud til en rektangel på 40 gange 50 centimeter. Bland smør, sukker og kanel og smør det ud over hele dejen – helt ud til kanten, så ingen bliver snydt.

Fold en tredjedel af dejen ind mod midten, og fold den anden tredjedel af dejen ind over den første, så du har tre lag dej.

Rul dejen ud, så den er 30 centimeter bred og 50-60 centimeter lang, og skær den i 16 strimler.

Sno hver strimmel ved at tage fat i hver ende af strimlen og sno den fra hver side, så du får 4-5 snoninger. Tryk ikke for hårdt, så du klemmer remoncen ud. Og form den som snurrer eller kringler efter lyst, eller gør som Meyer: Læg den resterende dejsnip hen over de to snoninger, placer den mellem din pege- og langfinger, og træk fingrene til dig, så snippen hæftes ind i bollen.

Sæt bollerne på bageplader med plads til at hæve. Og lad dem hæve lunt og tildækket til dobbelt størrelse, cirka 2 timer. Ja, de fylder godt op.

IMG_1446webPensl kanelsnurrerne med æg og drys med lidt kanelsukker. Bag i en 200 grader varm ovn i 12-14 minutter. Afkøl snurrerne på en bagerist og nyd dem.

Note: De ér gode, men næste gang vil jeg altså putte mere kanel i. Og måske lidt mere fyld generelt.

Relateret indhold

4 kommentarer

  • Besvar
    Anna
    29. december 2013 at 10:52

    De ser bare så lækre ud! Dem må jeg prøve at lave en dag 😉
    anna-mad.blogspot.dk
    Knus Anna

  • Besvar
    I 2013 | Bærmonster
    29. december 2013 at 9:41

    […] på græsplænen og var på Bornholm. I august stoppede jeg i praktik, flyttede til Århus, bagte kanelsnurrer, var i bærhimlen og lavede […]

  • Besvar
    Grydelappen
    18. august 2013 at 19:14

    Hvor ser de gode ud! flotte billeder 🙂

  • Skriv en kommentar