Kålsalater i massevis

IMG_0339webHen over nytår fik vi kålsalater i massevis. Kål kan hurtigt blive lidt kedeligt og tørt, men pepper man det op med en god, hjemmelavet dressing, så kan det omvendt blive en herlig syrlig-sød og knasende salat.

Salater er sådan en finurlig ting at skrive opskrifter på, fordi jeg altid laver salater lidt på slump. Skal der et æble mere i? Mangler den dressing? Som med al anden mad, så skal en salat smages til, så man ved, om den holder.

Her er tre forskellige udgaver, der alle har en god sennepsvinaigrette som dressing. Generelt for kålsalater – både med rødkål, hvidkål, spidskål, rosenkål, grønkål og så videre, så bliver salaten ekstra lækker, hvis den får lov at trække en time eller to med dressingen på. Salaten kan også sagtens spises dagen efter, så er kålen blevet mere blød på grund af dressingen, men den smager stadig godt.

Hvis man har noget persille i overskud, passer hakket persille ofte ret godt til kålsalater. Men pas på med at fyre alt for mange sjove ting i på en gang, appelsiner, æbler, valnødder, figner og persille ville nok være lige i overkanten til en og samme salat.

Til en sennepsvinaigrette skal du bruge – sådan cirka:

  • 1 dl god, koldpresset rapsolie (alternativt olivenolie, hvis du vil have den mere “sydlandsk”)
  • Ca. 0,5 dl friskpresset citronsaft, alternativt æblecidereddike eller hvidvinseddike
  • 1 spsk dijonsennep
  • 1 spsk honning
  • Salt
  • Friskkværnet peber
  • Evt. 1 fed hvidløg

Bland det hele godt og smag til: Skal den være mere syrlig, mere sød eller mere noget andet?

Til kålsalaten på øverste billede brugte jeg:

  • Hakket rødkål
  • Hakket hvidkål
  • Et æble skåret i små stykker
  • Tørrede figner skåret i mindre stykker
  • Samt sennepsvinaigrette i passende mængde

IMG_0357webTil hvidkålssalaten på billedet brugte jeg:

  • Hvidkål – hakket
  • Æbler skåret i små stykker
  • Tørrede figner skåret i mindre stykker
  • Sennepsvinaigrette i en passende mængde

Til rødkålssalaten, der også er en klassiker på julebordet, hvis man vil have noget mindre tungt, brugte jeg:

  • Rødkål – hakket
  • Appelsiner skåret i mindre stykker
  • Sennepsvinaigrette i en passende mængde
  • Hakkede valnødder

Det er jo ikke ligefrem den store salatkunst, men det er nemt, smager dejligt og er samtidig en god måde at få gjort kål på kålen (høhø).

Relateret indhold

1 kommentar

  • Besvar
    6 om dagen | Bærmonster
    3. maj 2015 at 12:45

    […] mindst en salat til aftensmad. Lav for eksempel en ordentlig portion kålsalat, som du hakker i foodprocessoren. Kålsalat kan sagtens holde sig i flere dage, så du kan lave en […]

  • Skriv en kommentar