Fermenterede grøntsager er jo blevet det nye sort i den nordiske køkken og en del andre steder. Og med god grund. Fermentering skaber nemlig en hulens masse gode mælkesyrebakterier, der er rigtig gode for maven. Og det smager slet ikke så træls, som mine sauerkraut-erindringer husker. Tværtimod er jeg faktisk gået hen og blevet lidt fan. Jeg spiser ofte en spiseske eller to som tilbehør til aftensmaden.
Efter at have læst lidt om det, blandt andet på Yoga by Candace’s i lækre yogablog, måtte jeg selv i gang, for det så jo slet ikke så svært ud. Det eneste, det kræver, er lidt tålmodighed, for det tager tid at fermentere.
Til et glas som ovenstående skal du bruge:
- 1/2 spidskål
- 1-2 revede gulerødder
- 1-1 1/2 spsk salt pr. kg. grøntsager
- Evt. lidt vand – men det påvirker selvfølgelig saltindholdet, så regn ud efter det. Jeg brugte en enkelt deciliter
Skold glasset og dine redskaber, så det er helt rent. Riv gulerødderne og hak kålen rimelig fint. Put begge dele i et stort glas med låg sammen med salt og mas grøntsagerne godt sammen med en ren ske, så de danner væske. Fyld lidt vand på, hvis de ikke danner nok væske.
Lad glasset stå i mindst 7 dage og op til 14 dage og åben det en gang om dagen, så undertrykket kommer ud. Når det lugter surt og bobler lidt, er det klart. Du stopper fermenteringsprocessen ved at putte det på køl.
Man kan fermentere mange grøntsager. Kål kan man fermentere alene, mens andre grøntsager kræver enten kål eller agurk til processen. Læs mere om det på Candaces blog eller på Kvalimad. Det er absolut et forsøg værd at prøve at fermentere sine egne grøntsager.
Surkåls-glade-hilsner
/Bærmonster
2 kommentarer
Små ting #18 | Bærmonster
2. maj 2016 at 9:37[…] lavet mere kraut, denne med hvidkål, gulerødder og selvfølgelig salt og krydret med frisk ingefær, frisk […]
Små ting #17 | Bærmonster
2. maj 2016 at 8:02[…] lavet mere kraut, denne med hvidkål, gulerødder og selvfølgelig salt og krydret med frisk ingefær, frisk […]