Julefrokost

Jeg gået ud af krea-mode og ind i Barcelona-og-17-grader-mode, så min evne til at finde på spændende overskrifter er jævnt nedadgående. Men så længe det er dækkende, så går det vel alt sammen.

Sidste uge stod den på julefrokost med min kollegiegang. Med hjemmelavet alt muligt. Det var ganske fremragende mad og mindst lige så fremragende selskab.

Vi startede godt ud med fiskemenuen: hjemmelavet rugbrød, marinerede sild, karrysalat (der dog ikke var hjemmelavet), fiskefileter stegt i rugmel og rigeligt smør samt æg og rejer. Jeg ved dog ikke lige, hvor min ægge-rejemad blev af på billedet.

Ved siden af havde jeg lavet en rødkålssalat. Opskriften er lige her:

Ingredienser til rigtig mange personer – vel 30 eller flere (så du må gerne gange ned, hvis du ikke holder gilde, eller er meget rødkålssalathungrende)

  • Et rødkålshoved
  • 10 saftige appelsiner
  • 200 g valnødder
  • Hakket, bredbladet persille
  • Evt. tranebær

Dressing:

  • 2 dl rapsolie
  • 4 tsk dijonsennep
  • 1/2 dl æblecidereddike
  • 2 fed hvidløg, knust
  • 1 tsk salt
  • Peber
  • 4 tsk rørsukker

Snit rødkålen meget fint. Skær skrællen af appelsinen, og skær appelsinkødet i tern. Tørsteg valnødderne og tilsæt salt. Hak valnødderne groft, og hak persillen fint. Bland rødkål, appelsin, valnødder og persille.

Rør dressingen samme af alle ingredienserne. Hæld den over salaten, og bland hele molevitten godt sammen.

Anden ret bestod af oksekødsfrikadeller, som jeg også havde bikset sammen, leverpostej, som en sød mor til en af mine medkollegianere havde lavet, champignon, bacon og ikke at forglemme mine syltede squash og rødbeder. Vi droppede flæskestegen, fordi vi blev enige om, at der var mad nok. Det var der også. Vi var 11 til julefrokosten, og dagen efter spiste 8 mennesker resterne til aftensmad.

Frikadellerne blev lavet efter nedenstående opskrift. Vi lavede dobbelt portion, men spiste kun halvdelen om aftenen, resten røg dagen efter.

  • 400-500 g oksekød
  • 1 finthakket løg
  • Ca. 2 dl mælk
  • 1 dl havregryn
  • 1 æg
  • 1 tsk salt
  • ¼ tsk peber
  • Hakket mynte, persille og evt. koriander – evt. tørret, hvis det ikke fås frisk

Blandes med håndmikser og trækker i køleskabet min. 15 min. – gerne lidt længere. Laves til frikadeller med en ske, og bages i ovnen ved 200 grader til de er færdige. Det snilde ved at lave frikadeller i ovnen er, at det både er lettere, og så får man både sparet lidt fedtstof og frikadellelugt i hele køkkenet.

Man skal ikke forglemme det vigtigste til julefrokosten: ris a la mande. Jeg er fuldstændig vild med ris a la mande. Det var dog ikke mig, der stod bag den, så jeg har ikke opskriften. Men jeg tror nok, de søde ris a la mande-piger brugte Frøken Jensens opskrift.

Kirsebærsaucen var dog bare den billigste fra Kvickly. Så spændingsmomentet, når jeg får min mormors kirsebærsauce til jul, manglede lidt. Hun lader nemlig kirsebærstenene blive i, så man hele tiden tror, at man har fået mandlen. For det meste er man bare den heldige vinder af en ordentlig stak kirsebærsten.

Julefrokosten blev afsluttet med manér ved at crashe et par andre fester på kollegiet og gå alt for sent i seng.

Relateret indhold

2 kommentarer

  • Besvar
    Lidt om jul, selvom det stadig er november | Bærmonster
    25. november 2013 at 21:12

    […] julefrokosten kunne det være rugbrød bagt med surdej med frikadeller med krydderurter (græske) eller frikadeller med krydderurter og feta (græske). Måske skal de have nogle syltede rødbeder […]

  • Besvar
    Nytår | Bærmonster
    5. januar 2012 at 23:02

    […] Sønderjysk bord er hvad jeg har lært: kålpølse, grønlangkål, søtte kartofler (brunede kartofler), kartofler, stribet flæsk, hamburgerryg, rødbeder og sennep – nåja, og snaps. Man skulle jo nødigt få for lidt kød. Hvilket henleder til en anden del af traditionen: at jeg sniger en salat ind til hovedretten – det er jo bare “surprise”. Det ligger tungt i maven, men det smager dejligt. Salaten har jeg før blogget om lige her. […]

  • Skriv en kommentar