Hyldeblomstsaft var den allerførste opskrift og mit andet indlæg på Bærmonster. Det er snart fem år siden (!), men den årlige hyldeblomstfouragering har nærmere stået på i syv år. Hvert år går jeg ud inden Sankt Hans, plukker det duftende hyld og laver en kæmpestor portion saft. Også i år. Og du kan nå det endnu! Der er i hvert fald stadig masser af blomstrende hyld, der hvor jeg bor.
Der kommer nok syv liter ud af det, jeg har lavet i år, og om jeg har flasker og bøtter nok til at fryse det ned, aner jeg ikke. Sådan går det, når man laver næsten tredobbelt portion af nedenstående opskrift og fylder verdens største suppegryde op til randen med hyldeblomstsaft. Jeg må vist hellere på flaske-jagt. 😉
Nedfrysning er det enkle trick til at kunne gemme hyldeblomstsaft helt ind til næste hyldeblomstsæson. Og hvem vil ikke have sommer på flaske?
Jeg har tidligere eksperimenteret med hyldeblomstsukker og hyldeblomstsalt, men jeg har dog ikke været så god til at bruge det, selvom det er lækkert. Hyldeblomstsaften dur til gengæld altid. Hyldeblomster er også skønne i en smoothie, i salater og andet godt. Det vil jo være en skam ikke at udnytte, at de er her i så kort en periode. 🙂
Og for en gangs skyld har jeg lovet mig selv også at få lavet hyldebærsaft i år. Mere om det, når vi kommer til september. Og nu til en opskrift på verdens bedste hyldeblomstsaft (man skal ikke putte sit lys under en skæppe, vel? 😉 )
Hyldeblomstsaft
- 30-40 store hyldeblomstskærme (sådan cirka, måske mere)
- 1 ½ kg økologisk rørsukker
- 2 økologiske citroner
- 30 g vinsyre
- 1½ l kogende vand
Rengør hyldeblomsterne for smådyr. De skal ikke skylles – så ryger meget af smagen ud, fordi smagen sidder i nektaren. Pil smådyr og andre ting ud af dem med fingrene, og klip stilkene af (de har efter sigende en dårlig smag).
Skær citronerne i skiver. Put hyldeblomster først, dernæst citronskiver, rørsukker og vinsyre i en stor gryde eller anden stor beholder, der kan lukkes, og overhæl med kogende vand. Rør rundt, og sæt låg på.
Lad saften trække i 3-5 døgn, gerne på køl. 3 døgn er egentlig nok, men det skal også passe med, hvornår man har tid til at hælde det på flasker. Jeg har hørt andre, der laver en lynversion på et døgn – det har jeg dog ikke prøvet, og tør derfor ikke fortælle, om det er nok. Mit køleskab har ikke plads til verdens største suppegryde, så hos mig plejer det bare at stå på køkkenbordet i den køligste ende. Det plejer at gå fint.
Jeg rører hyldeblomstsaften med en ren ske mindst en gang i døgnet, for jeg har prøvet at citronerne mugner, når de ikke får sukkerlage over sig. Og det er drønærgerligt at skulle starte forfra.
Når de har trukket længe nok, skal hyldeskærme og citroner op, og hyldesaften sies igennem et rent viskestykke eller en saftsi, hvis man er den heldige ejer af sådan én.
Til sidst hældes hyldeblomstsaften på rengjorte flasker. Jeg bruger ikke atamon, for det er noget giftigt stads, men rengør flaskerne godt, skolder dem og skyller dem eventuelt i vodka. Til sidst putter jeg de flasker i fryseren, jeg ikke har tænkt mig at drikke eller give væk lige med det samme. Husk at lade være med at overfylde glassene, der skal på frys, for frosne væsker udvider sig.
4 kommentarer
Opskrift på vegansk kartoffelsalat | Bærmonster
22. september 2016 at 21:08[…] spsk hyldeblomstsaft, […]
Små ting #20 | Bærmonster
4. juli 2016 at 15:37[…] plukkede hyldeblomster og lavede omtrent 7 liter hyldeblomstsaft til min fryser, til kombucha og til venner og […]
Opskrift på mælkefri, vegansk koldskål | Bærmonster
18. juni 2016 at 8:01[…] at smagen først og fremmest handler om god vanilje og masser af citronsaft og -skal. Og gerne lidt hyldeblomstsaft, hvis man har det. Jeg synes i hvert fald den veganske version smager noget så […]
Johanne
15. juni 2016 at 19:41Virkelig fin opskrift – og billeder.
Men tre døgn er mere end jeg kan overskue. Var naiv nok til at tro at det kunne gøres på et par timer. Ja så kulenarisk uvidende er jeg…