Hyldeblomstjagt og en sød ældre dame

Hyldeblomstjagten er en af mine årlige bærmonster-traditioner. Jeg er helt tosset med hyldeblomstsaft og den fantastiske smag af sommer, det giver.

Hyldeblomstsaft kan bruges i alt muligt. Ud over, at det er skønt at drikke blandet op med vand eller danskvand, er det lækkert med en lille sjat ufortyndet hyldeblomstsaft i koldskål eller i drinks. I år har jeg også planer om at bruge saften til hyldeblomstsorbet (hej julemand, jeg ønsker mig en af dem her).

For eksempel denne absolutte fest-starter (der er en del sprut i):

 • 1 flaske vodka (slavevodka kan bruges, i dette tilfælde kan den alligevel ikke smages)
 • 1½-2 liter sportsvand (sodavand med “sportssmag”)
 • 1 flaske Asti (den billige fra Netto fungerer fint her)
 • Smag til med hyldeblomstsaft

Server med isterninger og frosne bær i. Så er den fest i gang.

Nå, men i dag var jeg altså ude at plukke hyldeblomster med en god veninde, der var så sød at holde alle buskene nede, mens jeg klippede hyldeskærme af på livet løs. Under den vilde jagt stod jeg ovenpå en skraldespand i parken, fordi de højtsiddende hyldeblomster ikke skal gå til spilde, bare fordi de er så uheldige at være højt oppe. Men pludselig står en ældre dame i huset ved siden af, og råber efter os. Uh nej, gad vide, om hun ikke var så glad for, at jeg sådan var ved at ødelægge den fine offentlige skraldespand med min voldsomme vægt, tænkte vi.

Men nej, hun inviterede os simpelthen indenfor i sin have, hvor vi bare fik lov at plukke alle de hyldeblomster, vi havde lyst til. Over halvdelen af vores høst kom fra hendes have. Hvor er det herligt at møde nogle søde ældre mennesker, der lader to tøser invadere deres have.

Og så til hyldeblomstsaften. Jeg plejer at lave dobbelt portion, fordi jeg er helt tosset med det.

Hyldeblomstsaft

 • 30 store hyldeblomstskærme (sådan cirka, måske mere)
 • ½ kg almindeligt sukker
 • 1 kg mørk farin
 • 2 usprøjtede citroner
 • 40 g vinsyre
 • 1½ l kogende vand

Hyldeblomsterne rengøres for smådyr. De skal ikke skylles – så ryger meget af smagen ud, fordi smagen sidder i nektaren. Pil smådyr og andre ting ud af dem med fingrene, og klip stilkene af (de har efter sigende en dårlig smag).

Skær citronerne i skiver. Put hyldeblomster, citron, farin, sukker og vinsyre i en stor gryde eller anden stor beholder, der kan lukkes, og overhæl med kogende vand. Rør rundt, og sæt låg på.

Trækker i 3-5 døgn, gerne på køl. Jeg er dog ikke så heldig, at jeg har verdens største køleskab, så hos mig plejer det bare at stå udenfor. Det går nu også fint.

Hyldeblomstsaften skal røres i med ren ske mindst en gang i døgnet, ellers mugner citronerne, når de ikke får sukkerlage over sig. Tro mig, jeg har prøvet at smide en hel høst ud og skulle starte forfra.

Når de har trukket længe nok, piller man hyldeskærme og citroner op. Skærmene kan evt. genbruges – se Klidmoster, der har kreative forslag til det.

Så sier man saften igennem et rent viskestykke, eller en saftsi, hvis man er den heldige ejer af sådan én.

Til sidst puttes hyldeblomstsaften på rengjorte flasker. Jeg har fundet ud af, at atamon er noget giftigt stads, men hvis man ikke tror på, at kogning er godt nok, kan man skylle flaskerne i vodka.

Og i fryseren med flaskerne. Så har du en hulens masse dejlig sommersmag i fryseren, der kan holde sig helt ind til næste hyldeblomstsæson.

Noget helt andet med hyld, jeg eksperimenterede med sidste år, var hyldeblomstsukker og hyldeblomstsalt. Jeg har dog ikke været så god til at bruge det, så jeg arbejder stadig på at få brugt sidste års høst.

Relateret indhold

7 kommentarer

 • Besvar
  Opskrift på hjemmelavet hyldeblomstsaft | Bærmonster
  15. juni 2016 at 12:22

  […] var den allerførste opskrift og mit andet indlæg på Bærmonster. Det er snart fem år siden (!), men den årlige […]

 • Besvar
  Fouragering til specialeslutspurten | Bærmonster
  8. maj 2016 at 8:01

  […] nogle koldhævede boller, en portion kogte kikærter klar til at lave humus og lidt hyldeblomstsaft (med økologisk rørsukker – det kræver vist også en ny opskrift) samt ramsløgspesto fra […]

 • Besvar
  Dejlige sommerting | Bærmonster
  19. februar 2016 at 14:27

  […] finder en opskrift på en velduftende og aromatisk hyldeblomstssaft lige her. Jeg bruger altid en blanding af mørk farin og sukker, simpelthen fordi det giver en anden og mere […]

 • Besvar
  Syltede squash – nu med hjemmegjort opskrift | Bærmonster
  19. februar 2016 at 13:29

  […] efter kan man gå i gang med at skolde alle sine skærebrædder igen. Og glas, ikke mindst. Som jeg har skrevet før, bruger jeg ikke atamon, da det er noget værre stads. Jeg skolder glassene, og ryster noget vodka rundt i dem (som ryger […]

 • Besvar
  Fejring for alle pengene | Bærmonster
  24. marts 2014 at 22:52

  […] holder sig absolut glimrende i fryseren), appelsincookies (igen), mormors hjemmelavede marmelade, hyldeblomstsaft (igen er en fryser en god ting, så man kan gemme sommeren lidt længere) frugt og grønt plus min […]

 • Besvar
  Sprøde pandekager med blødt tilbehør | Bærmonster
  18. april 2012 at 22:19

  […] i pandekagerne og bliv forhåbentlig lidt gladere. Det gjorde jeg i hvert fald. Sammen med et glas hyldeblomstsaft fra sidste år, som jeg havde gemt i min fryser, blev dagens aftensmad virkelig lækker. Share […]

 • Besvar
  Syltede squash – nu med hjemmegjort opskrift | Bærmonster
  13. marts 2012 at 14:35

  […] efter kan man gå i gang med at skolde alle sine skærebrædder igen. Og glas, ikke mindst. Som jeg har skrevet før, bruger jeg ikke atamon, da det er noget værre stads. Jeg skolder glassene, og ryster noget vodka rundt i dem (som ryger […]

 • Skriv en kommentar