Hyldebærsaft mod vinterens forkølelser – du kan lige nå det

Hylden blomstrer stadig lidt endnu. Forleden plukkede jeg en masse hyldebær fra mine “hemmelige” steder og lavede denne hyldebærsaft. Det er ikke den klassiske søde saft, men i stedet en god forebyggelse mod forkølelse om vinteren. Saften er uden sukker, men fuld af gode sager som ingefær, kanel og citron.

Hyldebær indeholder vitaminer og antioxidanter, og er værd at fouragere af, så du har mod vinterens forkølelser eller bare til en god hyldebærsaft eller -suppe.

Alle råvarerne er med for at skabe en god anti-forkølelses-booster. Smagen fejler ikke noget, men forvent dig ikke en sød og blød saft, men i stedet en lidt krads sag, der er god om vinteren i mindre doser.

Hyld indeholder masser af bl.a. a-vitamin og c-vitamin og ikke mindst antioxidanter. Citroner er ditto fuld af bl.a. c-vitaminer, mens ingefær er kendt for anti-inflammatoriske egenskaber. Timian styrker både immunsystemet og fordøjelsessystemet ligesom ingefær gør. Peber har også en anti-inflammatorisk effekt. Kanel kan sænke blodets indhold af triglycerider, LDL- og totalkolesterol. Stjerneanis er effektiv mod visse former for virus. Chili er blandt andet godt for hjertet, tarmene og forbrændingen. Æbler er både med for at søde lidt og for sundhedens skyld.

Husk altid at koge hyldebær til bærrene brister – de er giftige i rå tilstand, fordi de kan udvikle blåsyre. Men har de kogt i 20 minutter, er de til gengæld fulde af ting, der er gode for os.

Lav endelig en stor mængde og frys ned i mindre portioner, så du har til hele vinteren. Jeg har i hvert fald tænkt mig at drikke lidt dagligt i de kolde måneder, og håber, det kan hjælpe lidt.

Opskriften er ganske på slump, så brug, hvad du har og smag dig frem.

Jeg brugte:

  • 1860 g hyldebær – vejet efter de var afstilkede
  • 1 l vand
  • 5 g frisk timian
  • 50 g ingefær
  • Skal og saft fra 3 små økologiske citroner (jeg havde ikke flere, men brug endelig flere, hvis du har)
  • 1 stang kanel – brug ægte kanel (ceylonkanel)
  • 2 stjerneanis
  • Ca. 20 peberkorn
  • 2 æbler (kan udenlades) – skåret i skiver
  • 1 chili (du kan sagtens bruge mere, hvis du gerne vil have en saft, der virkelig river(

Pil hyldebærrene af stilkene og skyl bærrene godt. Kog dem op ved svag varme sammen med resten af råvarerne. Lad det simre-koge i mindst 20 minutter, til hyldebærrene er bristet.

Hyldebærsaften kan drikkes i et lille shotglas dagligt, eller du kan blande den op med vand. Vil du have den sødere, kan du søde med lidt honning, agavesirup eller hvad du har lyst til.

Da saften ikke er sødet, holder den sig ikke uendeligt på køl. Frys den derfor ned i mindre portioner. Jeg hældte min på de glasflasker jeg havde, så jeg nemt kan tage en portion op ad gangen. Husk ikke at fylde dem helt op, da frosne ting udvider sig, og det er træls med glas i fryseren.

hyldebaer-mod-forkoelelse

Vil du se mere fra Bærmonster? Så følg mig på Instagram. Vil du også have at vide med det samme, når der er nye indlæg på Bærmonster? Så følg bloggen på Bloglovin’.

Relateret indhold

0 kommentarer

Skriv en kommentar