Hvad skal du spise til jul?

Julen kan hurtigt komme til at handle om forbrug, forbrug og forbrug. Men den behøver ikke. Derfor laver Sustain Daily en julekalender i 24 afsnit til alle, som får julestjerner i øjnene af at gøre tingene lidt mere bæredygtigt.

Glædelig 20. december og velkommen til min låge i Sustain Dailys julekalender. Dagens indlæg skal selvfølgelig handle om det, Bærmonster startede med, og stadig handler om (på trods af de få opskrifter på det seneste – det må blive ændret næste år) – nemlig mad. Julemad. Og om, hvordan vi kan spise lidt mere bæredygtigt, også i juledagene.

I år er min anden jul som vegetar, plantespiser eller hvad man nu skal kalde det. Egentlig er jeg ikke glad for kasser, men det er trods alt nemmere at forklare.

Julen kan hurtigt blive en kødfest med svin på svin, hvor man som grøntsagsglad type skal lede længe efter andet grønt end rødkålen. Ærlig talt er jeg mere til det friske til hovedretten – så kan jeg få fløden til min ris a la mande. 😉

Netop det grønne er noget af det, der kan være med til at gøre julemaden mere bæredygtig. Du behøver ikke blive fuldstændig vegetar juleaften, men et par ting kan hjælpe os til at spise mere grønt og mindre kød, hvilket samtidig gør julemaden noget lettere at fordøje.

Bæredygtig julemad

Hvordan kan vi spise mere bæredygtigt i julen, hvis vi stadig vil have vores gris? Her er nogle forslag – tilføj endelig flere i kommentarfeltet. 🙂

 • Køb økologisk: Økologisk mad tager større hensyn til naturen og vores fremtid ved ikke at sprøjte med pesticider, der ender i vores grundvand, i vores kroppe og ødelægger naturen.
 • Køb lokalt: Køb julemaden af din lokale bondemand, hvis du har en. Eller køb den på markeder i byen.
 • Spis dansk og spis kål: Det gode ved julen og madtraditionerne er, at vi spiser en masse danske råvarer i julen. Udover kartofler (og kød), er kål fantastisk til jul, og kan fås både dansk, økologisk og til få penge. Kål er sundt og mætter godt. Husk en god dressing i din kålsalat, og husk at kramme kålen med dressingen, så fibrene bliver brudt og kålen dermed både smager bedre og er lettere at fordøje.
 • Spis mindre kød – eller drop det helt: Skal der være både medister, and og flæskesteg på bordet? Skær ned på kødet, og tilføj flere salater og linsepostejer på bordet. Vil du have kød, så er lidt, men godt tricket: Køb af en økologisk bondemand i nærheden, hvor du ved, at dyret har levet under rimelige forhold.
 • Tænk over mængderne, og spis alle dine rester: Køb ikke mere mad, end I får spist. Det er selvfølgelig sværere at regne ud, når man er mange, men du kan fx begynde at skrive ned hver jul, hvor mange I er og hvor meget, der bliver spist. Eventuelle rester er geniale til julefrokosten dagen efter: Kålsalat bliver bedre af at stå lidt, en kartoffelmad er altid lækker og så videre. 🙂
 • Gentænk traditionerne: Rør ikke ved min gamle jul? Jeg bevæger mig ud på farligt spor med sidste tip, men måske skal julemaden gentænkes helt? I min familie har vi de sidste mange år fået krondyr og rødvinssauce, noget, jeg dog droppede sidste år til fordel for en nøddepostej. Min familie tager heldigvis mægtig pænt imod min vegetarmad, for så længe, jeg ikke peger fingre, er det faktisk ret spændende at smage det nye, der er på bordet. At gentænke julemaden kan også være at lave noget helt andet. Hvis du ikke kan lide ris a la mande, så drop den og lav en anden dessert (lige på det punkt er jeg til gengæld ret traditionel – jeg elsker ris a la mande!), ligesom julemaden ikke bliver ødelagt af en ekstra salat og en linsepostej.

Jamen, hvad spiser du så?

Min julemenu bliver nok det samme som sidste år. Jeg spiser med af kartoflerne og de gode kålsalater, som min familie altid laver, og så medbringer jeg selv en nøddepostej, som jeg laver dagen før og varmer op. Måske bliver det denne opskrift igen, måske en ny version med lidt grønne linser i.

Jeg drømmer lidt om en kålsalat med rødkål, grønkål, dijonvinaigrette, granatæble og sojaristede hasselnødder, så det tror jeg, jeg vil snige ind.

Til desserten er jeg til gengæld helt traditionel, og jeg nyder min ris a la mande. Næste år tror jeg til gengæld, jeg vil lege med en vegansk version, både for klimaets skyld og fordi min krop ikke er så glad for mælkeprodukter i store mængder.

P.S. Sustain Daily har netop skrevet et rigtig godt indlæg om at være vegetar til jul, og hvordan man kan forholde sig til spørgsmål om det. Find det lige her.

Hvad spiser du til jul?

Vil du se mere fra Bærmonster? Så følg mig på Instagram. Vil du også have at vide med det samme, når der er nye indlæg på Bærmonster? Så følg bloggen på Bloglovin’.

Relateret indhold

1 kommentar

 • Besvar
  Hvordan kan man holde en fredelig jul? | Bærmonster
  21. december 2017 at 15:09

  […] P.S. Vil du have tips til lækker julemad, kan du finde alle mine juleopskrifter lige her. Og her kan du læse, hvad jeg spiser til jul. […]

 • Skriv en kommentar