Er hun blevet endnu mere speltmor, end hun plejer? Tænker du måske. Ja og nej. Men som jeg skrev i sidste indlæg, drikker jeg ikke komælk for tiden. Til gengæld er jeg begyndt at lave min egen mandelmælk. Det er slet ikke så svært, som det lyder; alt i alt bruger jeg under 10 minutter på det, så sammenlignet med alle de gange, man måske glemmer at købe mælk, er tiden hurtigt hentet ind.
Til en liter mandelmælk skal du bruge:
- 100 g mandler (evt. 120-150 g, hvis du gerne vil have en meget kraftig mandelsmag, jeg synes personligt, at 100 g er fint)
- Koldt vand til iblødsætning
- 1 liter koldt vand
- Evt: lidt vaniljepulver (ikke sukker), lidt agavesirup eller et par dadler (blendes i) og lidt himalayasalt eller atlanterhavssalt eller anden god salt
- En god blender eller foodprocessor, der lukker tæt (den skal du sjovt nok ikke spise)
Sæt mandlerne i blød i koldt vand i ca. 12 timer eller til dagen efter. Det gør mandlerne bløde og medgørlige og gør samtidig, at de gode stoffer fra mandlerne er nemmere at optage i kroppen.
Hæld vandet fra og blend mandlerne med en liter ny, koldt vand i nogle minutter for fulde drøn.
Si pulpen fra gennem et helt rent viskestykke eller ostelærred (kan købes i stofbutikker til nærmest ingen penge).
Og voila: Mandelmælk, der kan holde sig på køl i 3-4 dage.
Jeg foretrækker min mandelmælk helt uden dikkedarer, men du kan selvfølgelig blende et par dadler eller agavesirup i for sødning og blande lidt god salt i.
Mandelmælken kan bruges der, hvor du normalt bruger mælk. Den skiller en anelse i kaffen, da den jo er ganske uhomogeniseret, men det er på ingen måde farligt eller får kaffen til at smage dårligere. Jeg bruger blandt andet mandelmælk til overnight-oats.
Tilbage er pulpen, altså alt det overskydende mandelmasse, og det ville jo både være tosset og anti-stop-spild-af-mad at smide det ud, når det kan bruges til en masse rare ting. Det kan bruges i smoothies, dej, kager og så videre, men hvis du ikke lige står og skal bage med det samme, så spred i stedet pulpen ud på en bageplade med bagepapir og lad det tørre i en ovn ved 100 grader varmluft i 25-30 minutter. Så har du groft mandelmel, der bare skal blendes igen, hvis du skal have det fint.
Med andre ord er det altså en to-i-en-opskrift, og hvem vil ikke have det? Selvom du bruger gode, økologiske mandler, er det stadig billigere end at købe det, især når man også kan lave mel ud af det. Som billedet herunder viser, er det mel med skaller i, men det skader ikke, omend det vil være lidt “grumset”, hvis man har macarons i tankerne (hvor man normalt bruger mandler uden skal).
9 kommentarer
Rå, vegansk eggnog | Bærmonster
12. juni 2016 at 8:01[…] (jeg brugte rismælk i går, men det kunne lige så godt have været havremælk eller hjemmelavet mandelmælk eller anden […]
Sukkerfri kakaomælk | Bærmonster
19. februar 2016 at 15:45[…] 1/2 dl iskold mandelmælk (eller rismælk eller […]
Sofie
5. september 2014 at 22:07Hjemmelavet mandelmælk det lyder lækkert det vil jeg helt sikker prøve at lave det.
Rigtig flot opsætning og jeg vil glæde mig til at servere mandelmælk til mine børn og høre hvad de siger til det (-:
lunabaermonster
5. september 2014 at 22:58Mange tak. Og lad mig høre, hvad de synes om det! 🙂
Marina / cand.mor
29. august 2014 at 12:14Altså man kan jo ikke helt kritisere uden grundlag, så jeg må vist hellere få prøvet det af. Virker bare så utrolig sært for mig 🙂
lunabaermonster
5. september 2014 at 22:58Det smager i hvert fald godt, hvis du spørger mig. 🙂
PeacefulAngel
28. august 2014 at 10:54Iih… Det lyder da spændende og jeg elsker da bare to i en opskrifter 😀 Det vil jeg lige prøve, når jeg engang slipper mælken helt (snart :D)
lunabaermonster
28. august 2014 at 11:19Man kan jo også sagtens lave det, selvom man stadig drikker mælk. 🙂
PeacefulAngel
28. august 2014 at 11:24Ja det kan man og jeg har faktisk mandler derhjemme til det stenalderbrød der snart skal laves så hvorfor ikke både mandelmælk og stenalderbrød 😀