I lørdags stod den på hygge og fest på mit kollegium. Før fest hører der god mad til, og hvad er bedre end hjemmelavede burgere?
Jeg havde fundet en opskrift på koldhævede burgerboller, som jeg modificerede lidt, og lavede fredag aften.
Til 10 burgerboller
- 12 g gær
- 5 dl koldt vand
- 1 1/2 tsk salt
- 1 spsk rapsolie
- 1 spsk honning
- 200 g fint speltmel (eller hvedemel)
- 200 g grahamsmel (eller groft speltmel)
- 200 g durummel
- Drys: sesamfrø eller andet
Put vandet i en stor skål, og opløs gæren i. Tilsæt salt, rapsolie og honning. Rør melet rundt i, det skal være en tyk, klistret dej.
Dæk skålen med film, og stil den i køleskabet til næste dag.
Næste dag: Form 10 boller af dejen med en ske og en hånd, eller hvad du lige føler for. Sæt dejen på en bageplade med bagepapir. Lad bollerne efterhæve i 30 minutter, pensl med kaffe/vand/mælk/æg og drys med sesamfrø, hvis du er til det.
Bag dem i ovnen ved 210 grader i 15 minutter (ca.).
Jeg prøvede at sætte en bradepande med varmt vand i bunden af ovnen for at få en dampeffekt. Jeg havde dog ikke tænkt dampeffekten igennem, og fik nogle lidt bløde, ikke så sprøde burgerboller. Men ellers var de gode.
Udover burgerbollerne fik vi nogle ordentlige hakkedrenge, tomater, agurk, salat og peberfrugter samt guacemole og ovnfritter.
Guacemolen blev lavet af 2 avokadoer, saft fra 1/2 citron, salt, peber, 1 fed hvidløg og en sjat creme fraiche blendet sammen.
5 mennesker formåede at spise ovnfritter af 2 kg kartofler, hvilket jeg stadig ikke helt forstår – det er alligevel en sjat. De blev lavet ganske enkelt: bagekartofler blev skrællet og skåret i skiver på langs, blandet sammen med olie, peber og et blandingskrydderi, der indeholder lidt for mange mystiske ingredienser, men virkelig smager godt: all-round krydderi (hvorfor det underlige navn, i øvrigt?).
Nåja, og så røg kartoflerne i øvrigt i ovnen, til de var færdige. De blev vendt nogle gange undervejs. Jeg kan klart anbefale at bruge bagekartofler til ovnfritter i stedet for almindelige kartofler. De bliver lidt mere “rigtige” efter min mening, og er i øvrigt væsentligt nemmere at skære i pæne stykker.
Når det er lørdag, skal man også have drinks. Helst farverige og med bær i. Så dem fik vi også, inden vi smuttede videre til fest:
De består i øvrigt af solbær, rom, sukkerlage (halvt sukker, halvt vand kogt sammen), og citron, fordi opskriften sagde det. Næste gang dropper jeg citronen, den var åndssvagt sur. Måske var det også, fordi jeg fulgte en opskrift på strawberry daiquiris; solbær er ikke så søde som jordbær. Bedre gennemtænkt næste gang.
10 kommentarer
Sommermad | Bærmonster
13. maj 2014 at 10:06[…] og jeg har ikke medtaget alt (så var den blevet al for lang), så opskrifter på pizzabunde og burgerboller står stadig kun under bagværk, hvis man føler for at smække bøffer eller en pizza på […]
Nytår 2013 | Bærmonster
7. januar 2014 at 17:23[…] laks, som en af de gode højskolepiger kyndigt skar ud. Jeg havde bagt koldhævede flutes og lavede guacemole samt flødeost rørt med revet peberrod samt lidt salt, peber og citronsaft […]
lunabaermonster
30. november 2011 at 13:29Tak, Jesper – det var pænt skrevet. 🙂 Jeg ved skam godt, hvem du er (selvom det er ved at være længe siden, jeg har set dig).
Jesper Brørup Nielsen
30. november 2011 at 13:10hehe det kan du jo selvfølgelig have ret i 🙂
det er jo igen, en smags sag!
personligt ville jeg til bugere, fortrække de var for kogte.
men måske til et stykke steg eller lign, ville jeg nok også foretrække blot ovnen, for at give det lidt mere “bid” 🙂
i øvrigt, super fedt initiativ og god blog 🙂
du har vidst fået en ekstra follower!
det er i øvrigt jesper fra efterskolen, skulle du være i tvivl 😉
lunabaermonster
28. november 2011 at 23:19Hej John
Jeg er ikke et baconmenneske. Det er vist den korte version. Så burgeren har i min optik (nu er en madblog jo aldrig objektiv) alt, hvad der hører til. 🙂
Fritterne blev vist bare dyppet i god øko-ketchup og guacemole. Næste gang vil jeg bikse en aioli sammen også.
Mvh LunaBærmonster
John Fjols
28. november 2011 at 21:39Hej,
Hvorfor er der ikke bacon i burgeren? Bacon er kødets eget krydderi, og man bør derfor altid æres. Burgeren ser rigtig lækker ud, men bacon ville have været prikken over det berømte i.
Ps. Min hustru spørger, hvad du dypper dine pomfritter i?
Venlig hilsen
John
lunabaermonster
23. november 2011 at 11:09Du har måske ret, Jesper. Men de smager hamrende godt på den her måde, så når det er så dejlig nemt, og samtidig fungerer godt, why make it more complicated?
Jesper Brørup Nielsen
23. november 2011 at 4:21personligt anbefale vil jeg dig, når du laver den slags kartofler, især når man laver “pomfritter”
at du forkoger dem et par minutter, det giver et mere blød indre og sprød ydre, som på klassiske “friture-fritter”
de skal self drænes og lækkes på klædet et mins tid eller to for at fjerne overskydende vand.
men bliver bedre. syntes jeg 😉
lunabaermonster
22. november 2011 at 22:21Jeg tror faktisk ikke de fik mere end 210 grader varmluft i ca. 40 minutter. Det fungerede fint. 🙂
Søren 'Syffe' Gøttsche
22. november 2011 at 13:39Hvor meget gav du kartoflerne i ovnen?
Jeg plejer at starte ved 225 graders varmluft i ca. 15 minutter, og så give dem et hvæs på maks. grader de sidste fem minutter.