Heksegryde til mægtig mange mennesker

Vi har en tradition i min familie. En tradition, der gør, at mit familiebegreb er udvidet til ikke bare kusiner, fætre, men også grandkusiner, grandfætre og mange andre fine familietitler.

Hvert år tager hele familien på min mormors side hen til en knaldhytte med dårlig akustik, og hygger en hel weekend. Det inkluderer lange gåture, god mad, brætspil, rødvin og hygge i rigelige mængder. I år blev vi fyrre mennesker, så det var noget af en omgang, da os “unge mennesker” havde lovet at stå for aftensmaden om lørdagen.

Men som sagt så gjort. Den nye tradition er, at vi “unge mennesker” (os under 30 uden børn) står for underholdning og mad om lørdagen. Temaet var eventyr, så maden kom helt af sig selv: heksegryde, pandekagehus og prinsessekager. Prinsessekagerne var der dog andre kreative kvinder og piger, der stod for.

Og hvad er heksegryde så?

Jo – det er såmænd chili con carne, nåede vi frem til!

Her følger opskriften, som jeg har divideret med 10, så der er til 4-5 personer:

  • 100 g kidneybønner
  • 100 g hvide bønner
  • 400 g oksekød
  • Olie
  • 2 løg (200 g)
  • 3 fed hvidløg
  • 1-2 chilier (smag til, afhænger af styrke)
  • 2 stilke bladselleri
  • 1 dåse grofthakkede tomater (400 g)
  • 1 dåse tomatpure (140 g)
  • 1 spsk oregano
  • 1 tsk. spidskommen
  • Muskatnød (friskrevet, smag til)
  • 2 laurbærblade
  • 1 spiseske kaffepulver (altså: malet kaffe, der ikke har været brygget)
  • 10 g mørk chokolade (70-80 % kakao, ingen bonussmag som appelsin)
  • Salt
  • Peber
  • Evt: majs og 1 peberfrugt, hvis man vil have mere grønt i

Dagen før: sæt bønnerne i blød. Kog dem derefter møre i nyt vand ca. 45 minutter.

Brun kødet i olie. Hak løg og hvidløg i små tern (brug evt. en foodprocessor, hvis det er til mange), og brun det sammen med kødet.

Skær chili og bladselleri i små tern, og smid det sammen med det brunede kød og løg. Tilsæt hakkede tomater, tomatpure, krydderier, kaffe og chokolade. Lad det koge under låg i 30 minutter, måske længere, hvis det skal stå og hygge-simre og få ekstra meget smag.

Tilsæt de kogte bønner og lad dem koge med i 15 minutter. Smag retten til med chili og andre krydderier – den skal smage af noget.

Meget stor gryde:

Fordi vi lavede mad til både voksne og børn, var vi lidt bange for, at det ville blive for stærkt. Derfor undlod vi først at komme chilikernerne i. Det resulterede i en omgang con carne, så vi fyrede chilikernerne i også.

I øvrigt en rigtig dejlig og nem gryderet at lave til så mange mennesker. Vi serverede ris, koldhævede flutes, salatbar, creme fraiche og guacemole til.

Jeg har desværre ikke billeder af de omkring firs pandekager, vi fik lavet, men det var godt, kan jeg love for. Der blev også rigeligt med rester, så de stakkels fattige studerende kunne få lidt mad med hjem.

Sammen med pandekagehus (som i øvrigt nærmere blev en bunke pandekager) og is fik vi disse fine prinsessekager. Intet under, at en familieweekend ville fungere dårligt som en slankekur.

Relateret indhold

6 kommentarer

  • Besvar
    Sambal oelek | Bærmonster
    19. februar 2016 at 14:17

    […] står på langtidssimret chili con carne med oksebov (i stedet for fars) – opskriften ligner denne, dog med hele stykker kød i stedet, guacemole, creme fraiche, ris, koldhævede flutes og diverse […]

  • Besvar
    seo zen bonus
    22. september 2013 at 12:02

    Hurrah, that’s what I was seeking for, what a material!

    present here at this webpage, thanks admin of this site.

  • Besvar
    24 hour appliance repair
    24. juli 2013 at 4:09

    My spouse and I absolutely love your blog and find a lot of your post’s to be what precisely I’m looking
    for. Does one offer guest writers to write content available for you?
    I wouldn’t mind creating a post or elaborating on a few of the subjects you write with regards to here. Again, awesome web log!

  • Besvar
    lunabaermonster
    5. september 2012 at 19:18

    Hej Anika
    Tak for dit søde link 🙂
    Jeg tror de fleste madbloggere kører nogenlunde med denne regel: man må linke så tosset man vil – det elsker vi, for så kommer der jo bare flere læsere. Men hvis man tager en opskrift eller et billede, kan man ofte læse på bloggen, om man må gøre det. Jeg har fx skrevet, at man gerne må bruge mine opskrifter, hvis man linker tydeligt til, hvor man har dem fra, men at man skal spørge mig om lov, før man bruger mine billeder. 🙂

  • Besvar
    Anika
    5. september 2012 at 13:03

    Hej Marianne!
    Jeg har linket til denne opskrift på min blog, håber at det er okay
    Jeg har endnu ikke styr på reglerne om sådan noget. Du må lige lære mig nogle tricks.
    Er der okay at linke og tale godt om en blog uden at kontakte personen som har skrevet den blog man linker til?

    Glæder mig til vi ses!

    Kh. Anika

  • Skriv en kommentar