Gule ærter sådan cirka

IMG_2265web

Jeg har lavet en ny regel for mig selv: Jeg må ikke købe flere bønner og linser, før jeg har brugt dem, jeg har i mit lager. I hvert fald en slat af dem. Efterhånden har der sneget sig ti forskellige typer bønner og linser ind, alt fra røde linser, belugalinser, kidneybønner, sorte bønner og hvad ved jeg. De smager jo også forskelligt, jovist, men nogle gange er det godt at få brugt lidt af det, man er lagerførende i.

Som sagt, så gjort. Gule flækærter var der nemlig i massevis.

Efter min mor for efterhånden noget tid siden serverede gule ærter for mig, har jeg gået og tænkt, at man da må kunne lave noget lignende i en helt vegetarisk udgave. For det smager altså ret så godt, selvom det lyder både old school og som den vilde bondekost. Det er det også, for alle råvarerne er nogle, vi gror her i landet. Ny nordisk, kan man også kalde det, hvis det skal sælges til de unge, tænker jeg. (Man skulle tro, jeg var 90 år)

Nok om ny og gammel nordisk kost. Her er en opskrift til dig. Den passer cirka til fire mennesker (i hvert fald med Bærmonster-appetit), men måske kun tre granvoksne, storsultne mænd.

Du skal bruge:

 • Lidt olie
 • 60 g skalotteløg eller løg (jeg havde bare to skalotteløg på lager, men zittauerløg er lige så fint her)
 • 2 porrer med top
 • 4 fed hvidløg
 • 300 g gulerod
 • 650 g pastinak (eller kartoffel, persillerod eller selleri, eller måske en blanding) – altså 950 g rodfrugter i alt
 • 300 g gule flækærter
 • En dusk timian, gerne frisk, ellers 1-2 tsk tørret
 • 1 l grøntsagsbouillon (jeg koger en liter vand og hælder i gryden sammen med 2 tsk Herbamare urtebouillon)
 • En dusk persille
 • 2 laurbærblade
 • Lidt røget paprika
 • Salt og peber

Hak løg, hvidløg og porrer. Brug også det grønne på porrerne. Svits det i en gryde i lidt olie. Skræl rodfrugterne og skær dem i små, mundrette stykker og put dem i gryden, når porrer og løg har hygget sig et par minutter. Lad grøntsagerne simre fem minutter, så de trækker en masse god smag, inden du tilsætter en liter kogende vand, urtebouillon, timian, laurbærblade og persille. Lad det simre i 30-35 minutter og smag til med salt, peber og røget paprika.

Jeg foretrækker, at der er en anelse bid i flækærterne, hvorfor jeg ikke vil koge det helt ud eller blende retten. Men det er selvfølgelig en smagssag, så hvis du vil have det blødt i blødt, skal det bare koge lidt længere.

Nyd varm og eventuelt drysset med persille.

Relateret indhold

0 kommentarer

Skriv en kommentar