Guld-olier og hvad man kan bruge det til

IMG_2682webNu skal jeg passe på med at lyde som en, der har fundet de vises sten. Det har jeg ikke. Og der findes en hulens masse olier, der bliver lovprist på den ene og anden måde. Blandt kost-folket er det især hampefrøolie, kæmpenatlysolie, hørfrøolie og kokosolie, jeg hører om. Blandt hudplejefolket er det blandt andet arganolie, hybenkerneolie og kokosolie, der bliver hyldet.

Jeg selv er blevet noget mindre fedtforskrækket, end jeg var for bare et par år siden. 90’erne havde med Anne Larsen sat et rigeligt stort præg på mig, hvorfor jeg i mange år var bange for både bananer og smør.

Det er jeg ikke længere. Hvis jeg endelig er bange for noget, er det mad med for meget dims i (konserveringsmidler, rester af sprøjtegift, emulgatorer og generelt det, man aldrig vil tilføje mad, når man laver det selv). Det er nu ikke det, dagens indlæg skal handle om. I stedet skal det handle lidt om olie, allermest kokosolie, der er blevet en noget nær uundværlig fætter her på matriklen.

Men bare for at gennemgå de andre olier kort. De sidste to måneder har jeg taget en stor spiseskefuld olie hver morgen. Jeg startede ud med hampefrøolie og er lige nu gået over til en blanding af hørfrø- og kæmpenatlysolie. Smagen er ikke at råbe hurra for, og jeg går stadig og venter lidt på resultatet. Jeg kan dog afsløre, at det absolut ikke er noget, jeg har taget på af.

På oliefronten kan jeg hurtigere se en forskel på huden. Jeg er den heldige indehaver af en hybenkerneolie, der er noget så rar på huden, især her om vinteren. Arganolie har jeg også til håret, hvilket heller ikke er tosset. Men efter at have opdaget kokosoliens fortræffeligheder, tror jeg ærlig talt ikke, jeg kommer til at bruge mange hundrede kroner på andre slags olier lige foreløbig.

Kokosolie er nemlig en storfavorit. Både til huden og til maden. For at gøre det på det rene med det samme: Jeg taler om koldpresset kokosolie. Palmin og andet stads hjælper ikke på så mange ting.

Men hvad er det magiske ved koldpresset kokosolie?

Jane Faerber fra Madbanditten har skrevet et rigtig fint indlæg om kokosolie i kosten lige her. Kort opsummeret handler det om, at kokosolie indeholder meget mættet fedt, men fedtsyrerne er af den mellemlange slags, som kroppen bruger som energi i stedet for at lagre som fedt. Tæt på to tredjedele af kokosolie består af mellemlange fedtsyrer. Kokosolie har antibakterielle egenskaber, er nemt at fordøje og forbedrer immunforsvaret.

Samtidig kan kokosolie grundet det høje indhold af mættet fedt tåle høj opvarmning. Det er derfor en super god olie at stege i.

Hvilke hudtricks kan denne olie så?

I sommer skrev jeg om en deo med kokosolie og natron. Jeg fik eksem af natronmængden og er derfor stoppet med at bruge den hjemmelavede deo, men til gengæld fik jeg øjnene op for kokosolies fortræffeligheder i hudpleje.

De sidste par uger har jeg ikke brugt andet end lidt kokosolie i stedet for ansigtscreme, både morgen og aften, fordi min hud bliver ret tør om vinteren. Om sommeren tænker jeg dog, at kokosolie er lækkert som natcreme, mens en creme med solfaktor er mere oplagt om dagen.

Hjælper det så, tænker du?

Min hud er i hvert fald mere fugtmættet og blød, end den har været længe – og det kun efter et par ugers brug.

Kokosolie er samtidig genialt efter barbering, som makeupfjerner (det kan dog være problematisk for kontaktlinsebrugere), til tørre hårspidser og som creme over hele kroppen. Det er ret snildt, hvis man skal ud at rejse, og ikke gider at slæbe tusind cremer med. Selvom kokosolie kan synes dyrt til madlavning sammenlignet med andre olier, er det en billig hudpleje sammenlignet med de mange penge, man hurtigt kan smide efter cremer. Og så virker det, hvilket jo er en vigtig faktor.

Du kan læse mere om kokosolie som hudpleje på Deliciously Ellas skønne blog. Her er også et tip til en virkelig lækker og billig ansigtsmaske, jeg selv har lavet et par gange, og jeg skulle hilse og sige, at den virker.

Relateret indhold

1 kommentar

  • Besvar
    Tips til kokosolie: Hvad er god olie? | Bærmonster
    29. juli 2016 at 8:01

    […] har før lovprist kokosolie her på bloggen, fordi en god koldpresset kokosolie kan mange skønne ting: Den kan tåle høje […]

  • Skriv en kommentar