Guide: Sy stofposer til opbevaring

Jeg øver mig i at bruge mindre plastik og generelt kreere mindre affald og mikroplast. Men et trin ad gangen. Jeg har skiftet mine karklude ud og fået en kompostspand – mere om begge dele snart. 🙂 Og så har jeg syet en del stofposer til madpakker, tøj og andet godt.

Tanken med stofposerne var egentlig, at jeg ville forsøge at spare de plastikposer, jeg fryser hjemmebagt rugbrød og boller ned i. Godt nok genbruger jeg plastikposerne, men det er stadig plastik, som ikke er særlig bæredygtigt, da det kræver mange ressourcer at lave og er svært at upcycle.

Men: Poserne kan mange ting, men brød bliver tørt af at blive frosset ned i og opbevaret i stofposer. Så tørt, at det kan blive et rent madspildsorgie – og det gider jeg alligevel ikke.

Til gengæld kan poserne bruges til en masse andre ting, afhængig af, hvor tykke du syr dem. Til at pakke tøj og idrætstøj i, når du skal på tur, til madpakken – inklusive frugt i hele stykker og en bolle og hvad du ellers kan finde på.

Jeg er ikke den vildeste med en symaskine til trods for, at jeg investerede alle mine sparepenge i en, da jeg gik i 4. klasse (det er i øvrigt netop den, jeg stadig bruger). Det er heldigvis ikke raketvidenskab at sy stofposer, men nogle gange er det alligevel rart at få en lille guide. Jeg håber, den giver mening – jeg er hverken designer eller vant til at lave syopskrifter. Så spørg endelig. 🙂

Du skal bruge:

 • Stof i 100 bomuld i den tykkelse, du ønsker. Skal det være bæredygtigt og økologisk, så tjek, at stoffet er GOTS-mærket. Stof og stil sælger GOTS-mærket stof, men jeg købte oekotex, der ikke er økologisk, men lavet, så det ikke er træls for slutbrugeren. Læs mere om det og lignede på BedreMode.
 • Tråd i samme farve
 • Tyk bomuldssnor eller lignende, der kan bruges til snorelukningen
 • En symaskine, en saks, nogle knappenåle og en sikkerhedsnål

Start med at vaske stoffet. Så er du sikker på, at det ikke krymper ekstra i vask efter syning.

Vurder først, hvor store dine stofposer skal være. Klip stoffet dobbelt så stort plus 5 cm ekstra, så passer det cirka. Grunden til at du skal klippe det dobbelt så stort er bare for at spare arbejde; så slipper du for at sy alle enderne sammen.

IMG_6210

Start med at zigzagge kanterne, så de ikke trevler. Har du en overlocker, er den selvfølgelig perfekt til formålet, men en almindelig symaskine, der kan sy zigzag, er også fin.

Sy dernæst de øverste 5 cm af kanten ind i den ende, hvor du vil have snorelukningen; altså ved at bukke stoffet og kun sy 5 cm i to ender. Det gør, at snorelukningerne får en pæn “indgang”, så det ikke er en rå stofkant.

IMG_6211

Lav dernæst snorelukningen ved at folde stoffet to gange, så stofkanten er skjult. Lad der være et par centimeters plads, så snoren kan komme igennem. Det er derfor vigtigt at huske at sy, så der kan komme en snor igennem. Sy med ligeud-sting.

IMG_6212

Sy til sidst kanterne sammen med ligeud-sting. Husk at lade hullet til snoren være åben.

Vend stofposen om. Tag en sikkerhedsnål og tag den igennem snoren, du vil bruge til at lukke posen, eller slå en knude med snoren om sikkerhedsnålen. Tag dernæst sikkerhedsnålen igennem snorelukningshullet (det til højre på billedet ovenfor). Du får snoren igennem ved at møve sikkerhedsnålen frem.

Når du har fået snoren igennem, saml da enderne, så snoren er lang, at posen kan åbnes helt, slå en knude på snoren og voila: En stofpose.

Laver du en større stofpose, kan du lave snorehuller i begge ender og føre to snore igennem, så de kan lukkes ved at trække i snorerne på hver side – de bagerste stofposer på billedet herunder er med dobbelt snorelukning.

IMG_6226

Relateret indhold

8 kommentarer

 • Besvar
  Maria
  23. maj 2018 at 14:22

  Fandt du en anden måde at fryse brød ned uden brug af plastic? 🙂

  • Besvar
   Marianne Luna
   23. maj 2018 at 18:56

   Hej Maria
   Desværre ikke – endnu. Hvis jeg havde en større fryser, ville jeg bare fryse brød ned i bøtter. Til gengæld genbruger jeg fryseposerne en del gang.

 • Besvar
  Sustainable Sunday: Zero Waste - Reuse + Repair | Bærmonster
  16. april 2017 at 18:46

  […] Du kan finde en guide til at sy dine egne stofposer lige her. […]

  • Besvar
   Fiemus
   8. august 2019 at 14:34

   Hej Marianne, jeg har syet mig nogle poser i PU-plast, der kan bruges til fødevarer og som er …Ja ikke helt vandtætte, for hullerne efter synålene lukker ikke helt til, men næsten! PU-plast (og PUL) kan vaskes ved 60° og genbruges i mange år.
   Måske kunne du bruge det?

   • Besvar
    Marianne Luna
    10. august 2019 at 19:01

    God ide! Jeg har faktisk bare købt nogle i pul, der er godkendt til fødevarer – har ikke haft så meget tid ved symaskinen. 🙂

 • Besvar
  Marina / cand.mor
  24. april 2016 at 20:48

  Jeg har ca. en milliard stofnet, du gerne må raide, hvis du løber tør for stof 🙂

  • Besvar
   Marianne Luna
   25. april 2016 at 10:07

   Tusind tak, søde! 🙂 Jeg har dog vist efterhånden en god stak – næste projekt er at skaffe eller selv sy nogen i meget tyndt stof, så jeg kan bruge dem til at fylde grøntsager i i supermarkedet i stedet for plastposerne. Men det bliver ikke lige i dag, jeg får det gjort. 🙂

   • Besvar
    Marina / cand.mor
    8. maj 2016 at 8:57

    Hov, fik ikke lige set dit svar her. Jeg har nogle meget tynde stofnet fra Soft Gallery (pivringe kvalitet til når man ynder at læsse sine stofnet), som du gerne må få, hvis du vil. Men du skal nok skrive mig en sms, for er tydeligvis ringe til at tjekke opfølgende kommentarer 🙂

  Skriv en kommentar