Grøntsagstærte og endnu mere grønt

Her til aften fik jeg besøg af en god veninde, der heldigvis ikke er angst for vegetarmad, som jeg selv lever en del af for tiden. Derfor stod den på min yndlingstærte, der efterhånden er blevet en klassiker i mit urte-gøgler-køkken.

Det har taget mig lang tid at finde en opskrift på en tærtebund, der ikke indeholder en halv pakke smør, men som stadigvæk smager godt. Ikke at man skal kimse ad smør – men måske ikke i så rigelige mængder i noget, jeg spiser til hverdag (så ville jeg i hvert fald få svært ved at gå op af trapperne til der, hvor jeg bor til sidst).

Tærtebunden er dog ret bøvlet at arbejde med. Den skal ikke rulles ud, men nærmere køres ud i tærteformen. Det hjælper en del, hvis man har sjaskvåde hænder.

Ingredienser tærtebund:

 • 100 g rugmel (speltmel eller fuldkornsmel kan også bruges)
 • 100 g hvedemel
 • ¼ tsk salt
 • 1 æg
 • Ca. ¾ dl vand
 • 1 spsk. olivenolie

Bland ingredienserne til dejen. Forbages i tærteformen 10 min.

Jeg har også (i et anfald af sundhed) fundet en opskrift på noget æggemasse-fyld, som er noget mere let end fløde, og samtidig smager skønt. Dette æggemasse-fyld kan bruges sammen med alle slags grøntsager (eller kød), og kan krydres lige, som man ønsker.

Ingredienser æggemasse:

 • 2 æg
 • 200 g hytteost
 • Frisk timian og rosmarin, hvis man har dette. Ellers ca. en tsk. tørret af hver
 • 1½ tsk groft salt
 • Peber
 • Topping: Revet parmesanost (køb for Guds skyld en hel en, og riv den selv, de forrevne smager af efter min mening af pap) eller anden god ost, du selv river eller bare nogle kugler mozzarella – igen: der er plads til mange ændringer i denne tærte

Og så til selve fyldet. Her kan du bruge alt, hvad du lyster: fx en porretærte kun med porre, eller en tomattærte med 500 g tomater og to løg. Eller som jeg gør her:

Ingredienser fyld:

 • 1 hel broccoli
 • 1 rød peberfrugt
 • 2 gulerødder
 • 1 løg (jeg brugte zittauerløg, fordi det lige var det, jeg havde, men rødløg eller andre løg er også lækkert)

Hak løgene, og læg dem ovenpå den forbagte tærtebund. Skær broccolien i små stykker – stænglerne bruges også – og gør det samme med peberfrugten. Riv gulerødderne. Pisk æggene sammen og tilsæt hytteost og krydderier. Hæld det over grøntsagerne og drys med revet ost. Bag tærten midt i ovnen ca. ½ time ved 200°.

Sådan her ser tærten ud, lige inden ægge-hytteoste-massen ryger på:

Imens tærten hyggede sig i ovnen, lavede jeg en hurtig salat bestående af radiser, gulerødder, agurk, blommetomater, rød peber, mozzarella og kalamata-oliven.

Det er måske lidt en tilfældig blanding af, hvad jeg lige havde, men den fungerer godt. Dressingen bestod af en fantastisk ekstra jomfruolivenolie, mine forældre har hjembragt fra Lesbos (måske en god undskyldning for at rejse derned, når jeg løber tør?), hvid balsamico, urtesalt og peber.

Jomfru olivenolien er den til venstre, yndigt hældt over i et oldgammelt glas. Wauw – så kunne man da også lige flashe sit øko-urte-køkken-gøgler-gen.

Og den færdige tærte. Jeg plejer at lave den med tørrede krydderurter i ægge-hytteoste-massen, men hold op, hvor er det godt med friske krydderurter i.

Relateret indhold

4 kommentarer

 • Besvar
  Grøntsagstærte med squash | Bærmonster
  19. februar 2016 at 14:29

  […] grøntsagstærte i forskellige variationer ret ofte. Det blev til alt fra grøntsagstærte med blandede grøntsager, rød og grøn tærte, spinattærte, tomattærte eller porretærte. Spinattærten og tomattærten […]

 • Besvar
  Grøntsagstærte | Bærmonster
  30. april 2015 at 22:38

  […] og æggemassen er det samme som her, men for nemheds skyld har jeg copy-pastet det ind […]

 • Besvar
  Porretærte og barndomsfornemmelser | Bærmonster
  10. september 2012 at 18:29

  […] og ægge-fyldet er det samme som i denne og denne, fordi jeg bare synes, det fungerer. Så det er sådan set kun grøntsagsfyldet og […]

 • Besvar
  Rød og grøn tærte | Baermonster
  21. september 2011 at 18:05

  […] og æggemassen er det samme som her, men for nemheds skyld har jeg copy-pastet det ind […]

 • Skriv en kommentar