Grøntsagslasagne og lidt om et valg

Jeg har forfærdeligt meget lyst til at skrive en masse om valget i torsdags, men eftersom jeg prøver at holde min blog som en madblog (med mere, men dog ikke en politisk kommentator-blog), må jeg nok hellere dy mig. Lidt i hvert fald.

Men jeg kan ikke komme uden om, at jeg er spændt på at se, hvordan regeringsdannelsen ender, hvad der sker med Enhedslisten om fire år, når Johanne Schmidt-Nielsen ikke må genopstille, hvad Konservative gør, når de er gået så meget tilbage og jeg kunne blive ved.

Det er samtidig lidt svært at forklare mine internationale medstuderende på Journalisthøjskolen, at Venstre er det største parti i Folketinget, Socialdemokraterne og SF er gået tilbage, men de skal danne regering, og sandsynligvis sammen med et socialliberalt parti. For det lyder jo umiddelbart ret underligt.

Men for at gå tilbage til maden:

En af mine gode venner kom på besøg i går, fordi vi skulle tage billeder til min praktikhjemmeside (sådan en fancy hjemmeside, forhåbentlig kommende journalistpraktikanter skal lave). Derfor havde jeg lovet ham god mad, og da jeg ved, at han ikke er grøntsagsangst, stod menuen på en af mine yndlings: grøntsagslasagne.

Portionen er stor – meget stor. Efter vi havde spist os mætte i den, blev der til yderligere fem portioner grøntsagslasagne, som er endt på køl og frys, så der er mad til travle dage.

Ingredienser til meget grøntsagslasagne:

  • 1 aubergine
  • 1 squash
  • 3-4 gulerødder
  • 1-2 løg
  • 3 fed hvidløg
  • 2-3 porrer
  • 500 g champignon
  • 3 peberfrugter
  • Ca. 450 gram spinat (her er regnet fra frost, men frisk kan selvfølgelig også bruges)
  • 1 ds. hakkede tomater
  • 1 ds. tomatpure (140 g)
  • 1 glas rødvin
  • 5 grofthakkede blommetomater (kan undværes, de kom bare i, fordi jeg ellers ville have smidt dem ud)
  • 1 finthakket chili uden kerner
  • 1 tsk. grøntsagsbouillon (fx Herbamare)
  • Ca. 1 pakke fuldkornslasagneplader
  • Frisk rosmarin, timian og oregano (eller tørret, og evt. basilikum også)
  • Salt, peber
  • Olivenolie
  • Ca. 100 g friskrevet parmesanost

Ingredienser bechamelsovs:

  • 20 g smør
  • 3 spsk mel
  • 7 dl mælk
  • 50-100 g friskrevet parmesanost
  • Revet muskatnød (ca. ½)
  • Salt og peber

Fremgangsmåde bechamelsauce:

Smelt smørret i en gryde. Drys melet i og pisk blandingen sammen. Pisk mælken i lidt ad gangen, og kog sovsen igennem nogle minutter. Rør osten i. Smag til med revet muskatnød, salt og peber.

Fremgangsmåde lasagne:

Skær aubergine, squash, løg, porre og champignon i tern. Pres hvidløgene. Svits hvidløg og løg i olivenolie i en meget stor gryde, og tilsæt derefter aubergine, squash, porre og champignon.

Riv gulerødderne og læg dem sirligt i gryden. Eller smæk dem i. Tilsæt derefter hakkede tomater, tomatpure, rødvin, grøntsagsbouillon, finthakket chili uden kerner, salt, peber og krydderier, og lad det stå og hygge sig lidt. Husk at smage til! Både grøntsagssaucen, bechamelsaucen, spinaten og ikke mindst rødvinen.

I mellemtiden varmes spinaten op, og krydres med salt, peber og revet muskatnød. Og glem ikke bechamelsaucen. Det kan virkelig betale sig at lave den selv, i forhold til at købe den – her kan man i den grad tale om at kunne smage forskel (og slippe for 10 forskellige e-numre).

Tag et ildfast fad og fyld bunden med grøntsagsblandingen, så spinat og til sidst bechamelsauce og lasagneplader. Start forfra, og byg op, indtil gryden er tom. Top til sidst med bechamelsauce og parmesanost.

Til sidst skal lasagnen ind i ovnen ved 210° i ca. 30 minutter.

Sådan her så lasagnen ud, da vi havde spist noget af den (beklager, men klokken var ni, og vi var sultne):

Jeg kunne med fordel have lagt fyldet lidt tyndere, og smækket et lag plader mere ind, da lasagnen var noget våd i det. Men godt, det smagte den, og da den først havde trukket lidt, hang den bedre sammen.

For lasagne har godt af at trække 10 minutter, inden den kommer ind i ovnen, og ligeså, når den er kommet ud igen. Vi var dog sultne, og det var sent, så det fik den ikke lov til denne gang.

Hvis man har lyst, kan man også fyre en dåse majs i, eller andre sjove grøntsager, man lige har i overskud. Rødvinen kan undværes, men uhm – vin i mad, det skal man ikke kimse ad! (Hold da op, et dårligt rim, jeg kom til at lave der.)

Relateret indhold

0 kommentarer

Skriv en kommentar