Fudge og ferienydning

IMG_1757web

Ekstra lang weekend, også kendt som helligdage, er ikke en dårlig ting. Slet ikke. Jeg nyder det i fulde drag, mens jeg hygger med vigtige veninder, snakker med søde forældre og laver eksperimenter i sidstnævntes køkken.

I går aftes lavede jeg sambal oelek igen, nu af 1 kg chili. Det blev til fem glas, hvor nogle er til mig selv og andre en lille værtinde/-brødre-gave.

Men det er egentlig slet ikke chili, det her indlæg skal handle om. For der har også været plads til andre eksperimenter. Efter at have grædt mange triste tårer over, at min fudge-pusher i Torvehallerne var holdt op med at lave den fabelagtige kombination af mynte og chokolade i én fudge, så måtte jeg jo selv i gang med at trylle. I stedet for mynte blev det dog til tre andre variationer, nemlig med lakrids, citron og en helt simpel med vanilje.IMG_1756web

Første forsøg gik delvist godt. Ifølge de opskrifter, jeg havde fundet, så skal fudgemassen koge i 10 minutter og derefter piskes i 10. Den blev bare ikke fast nok, så jeg måtte koge den op igen dagen efter. Jeg havde delt opskriften op i 2, inspireret af Piskeriset, der også har lavet halv citron og halv lakrids. Nåja, og fordi jeg er ret tosset med både citron og lakrids.IMG_1754web

Lakridsfudgen blev dog lidt grynet, fordi den fik lidt for meget, mens citronfudgen havde fået en perfekt konsistens. Af første forsøg tænker jeg, at det egentlig er fint gået. I hvert fald fik jeg så meget blod på tanden, at jeg dagen efter lavede en hel portion vaniljefudge – nogle gange er det simple bare det bedste. Alle tre varianter kan i øvrigt varmt anbefales herfra.

Men ikke mere snak for nu. Til en godt portion fudge skal du bruge følgende:

 • 1 dåse kondenseret mælk, 397 g – kan købes i større supermarkeder og hos mange asiatiske og arabiske grønthandlere (det er som regel billigst)
 • 1 1/2 dl sødmælk fra en ko, der har set solen
 • 115 g smør fra en glad ko
 • 450 g rørsukker
 • En slags smag. Til 1/2 portion brugte jeg citronskal fra en økologisk citron og i den anden halve portion kom der cirka 5 tsk lakridspulver (en blanding af engelsk lakrids og rålakridspulver) i. Til en hel portion brugte jeg efterfølgende korn og stang fra 1 vaniljestang samt et par tomme stænger, der kogte med

Tag en stor, dyb pande og kom kondenseret mælk, sødmælk, smør og rørsukker i. Lad det koge ved middel varme – det skal boble godt, men ikke så meget, at du får det i øjnene – i et sted mellem 10 og 20 minutter. Rør godt rundt undervejs.

De fleste opskrifter, jeg læste, sagde 10 minutter, men det virkede ikke helt for mig. For mig virkede det godt at koge massen i 10 minutter og efterfølgende piske med en elpisker i en skål et par minutter, hælde massen tilbage i panden og så igen koge den op, til massen var tyk. Men næste gang må jeg se, om det ikke kan virke med, at jeg bare lader den koge lidt længere første gang.

Massen skal bestå Moses-testen (hm, tænker du), inden du tager den af blusset. Ja, for hvad er Moses-testen? Jo, Moses var jo ham fra Det Gamle Testamente, der skilte havene ad, så han og israelitterne kunne komme igennem, men efterfølgende samlede havene sig igen, så fjenderne druknede. Ja, Bibelen er vældig dramatisk. Og selvom fudge ikke drukner nogen, så skal det altså igennem samme test: Kan du køre din ske igennem massen i panden, hvor det skiller sig ad i en tyk masse, men ret hurtigt samler sig igen? Hvis du kan det, så er det videre til næste trin.IMG_1759web

Og næste trin handler ganske enkelt om at have et godt forhold til sin håndmikser eller være den heldige ejer af en køkkenmaskine. For nu skal massen piskes i en skål i 10 minutter, til den er blevet meget hård at piske i. Pas på, når du hælder massen fra panden og over i en skål, for den er træls at brænde sig på.

Under eller efter, du har pisket massen, kan du tilsætte lige præcis den smag, du har lyst til.

Første gang delte jeg massen op i to, hvor jeg puttede citronskal i den ene og lakridspulver i den anden. Anden gang kogte jeg vaniljestænger med fra start, da også tomme vaniljestænger afgiver en masse god smag. Men mulighederne for fudge-fyld er nærmest uendelige: Alt fra pebermyntedråber til rosiner, der har ligget i blød i rom, til chokolade kan bruges. Prøv dig frem med dine egne favoritter, og smag til, inden du sætter massen på køl, så den smager af præcist så meget, som du synes, den skal.

Når massen er blevet meget hård, så put den over i en form, der er foret med bagepapir, og sæt fudgen på køl. Og vent nogle timer. For alt godt kommer til den, der venter. Når massen har sat sig, så skær den over i passende stykker med en skarp kniv – og nyd. Eller pak fudgen fint ind og giv til søde mennesker i dit liv.

IMG_1760web

Relateret indhold

7 kommentarer

 • Besvar
  Frigg
  3. august 2017 at 9:20

  Hvorfor blev mine helt grynede efter at have pisket i 1,5 minut?? Har jeg kogt det for længe? Smagen fejler dog ikke noget 😂

  • Besvar
   Marianne Luna
   6. august 2017 at 17:13

   Det kan der være mange grunde til, men det lyder sandsynligt, at det måske har kogt lidt for længe. Skriv endelig, hvis du prøver opskriften igen 🙂

 • Besvar
  I 2013 | Bærmonster
  29. december 2013 at 9:41

  […] maj lavede jeg bønnesalater af flere slags og fudge. I juni skrev jeg om det store i det små, spirede bønner og lavede koldskål med […]

 • Besvar
  ane rosenberg
  23. maj 2013 at 16:51

  jeg prøvede at lave dem med lakrids, de er meget lækre,det er ikke sidste gang, de skal laves igenAne

  • Besvar
   lunabaermonster
   23. maj 2013 at 19:24

   Jeg er også blevet rimelig hooked på at lave fudge. Og så kan man jo putte alt muligt forskellig smag i efter hvad man lyster den dag.

 • Besvar
  Kristina
  11. maj 2013 at 11:11

  ..vanilje 🙂 Dem vil jeg drømme om!

  • Besvar
   lunabaermonster
   23. maj 2013 at 19:24

   Jeg tør ikke love noget, men måske får jeg tid til at lave dem igen i den nærmeste fremtid 🙂

  Skriv en kommentar