Flækærte-deller med spidskål

IMG_1117web

Det nye opskriftsindeks her på bloggen har gjort mig farlig bevidst om, at jeg i den grad laver mange ting med bønner og linser. Dette er nu fjerde opskrift på linsedeller, men hvert opskrift er forskellig og kan forhåbentlig vise lidt om, hvor mange ting, man kan bruge bønner og linser til og ikke mindst, hvor mange sjove typer linser og bønner, der egentlig findes.

Som udgangspunkt er konceptet for linsedeller ganske enkelt. Jeg plejer at bruge cirka 2 dl ukogte linser eller flækærter, 2 æg, knap 1 dl grahamsmel, 1 stor løg, 2 fed hvidløg og grøntsager og krydring efter smag – for eksempel 1 stor gulerod eller rødbede og chili, spidskommen, røget paprika eller hvad man lige føler for.

Ovenstående flækærte-deller lavede jeg, fordi min veninde Marina havde fået flækærter fra Urtekram, som jeg var så heldig at få af hende. Jeg har ikke leget med flækærter før, men de skal behandles ligesom linser og mungbønner: De skal ikke sættes i blød, men bare koges i under en halv time, og så er de klar.

Og det er dejligt, når man lige har glemt at sætte bønner i blød igen-igen, at der også findes flækærter, linser og mungbønner, som man ofte kan bruge i stedet.

Jeg har hørt om andre, der koger en stor portion bønner ad gangen, som de fryser ned, og har da også selv prøvet det. Men jeg må ærlig talt indrømme, at jeg ikke helt er fan. Hvis bønnerne bærer en stor del af smagen i retten, betyder det noget, at de er friskkogte. Men de kogte, frosne bønner er efter min mening stadig bedre end dem, man kan købe på dåse, som har stået og gloet i det samme vand i lang tid. Og bønner på dåse er bedre end ingen bønner. Men det er vist rigeligt et sidespor for nu.

Til cirka 14 flækærte-deller skal du bruge:

 • 2 dl ukogte flækærter (gule ærter)
 • 1 stort løg
 • 2 fed hvidløg
 • 2 æg
 • Knap 1 dl grahamsmel
 • En lille, revet gulerod
 • Et af de yderste – og store – blade fra et spidskål (andre kåltyper kan selvfølgelig også bruges)
 • Bredbladet persille
 • Lidt røget paprika
 • 1 chili
 • Urtesalt og peber

Kog flækærterne med lidt grøntsagsbouillon i cirka 25 minutter, måske lidt mere – de skal være godt møre. Hak løg og pres hvidløg, bland med flækærterne og mos flækærterne let med en gaffel. Tilsæt æg. Riv en gulerod og hak spidskål og persille fint. Bland grøntsagerne i massen, smag til med hakket chili, røget paprika, salt og peber. Tilsæt grahamsmel til sidst, så konsistensen er lidt frikadelle-agtig. Steg i smør (fordi det smager dejligt) eller olivenolie, hvis du vil have en mælkefri udgave.

Jeg lavede den ene fejl at jeg ikke fik kogt flækærterne ordentligt ud. De skal være rimelig møre, når de skal i deller, så man kan mose dem let, ellers går de simpelthen fra hinanden, når man steger dem. Det er også derfor, at røde splitlinser er fremragende til linsedeller; simpelthen fordi de er små og nemt koger ud. Alligevel er det ikke sidste gang, jeg laver det med flækærter, for det smager super lækkert.

Ved siden af flækærte-dellerne lavede jeg en spidskålssalat med sennepsvinaigrette (dijonsennep, honning, citronsaft, presset hvidløg, salt, peber og en god koldpresset rapsolie) og masser af bredbladet persille, radiser, peberfrugt og ikke mindst nye ærter.

Nye friskbælgede ærter er simpelthen så skønt. I dag nærmest faldt jeg over dem på vej hjem, fordi en mand stod og solgte dem i en ærte-bod på Dronning Louises Bro. Og selvom de var lidt dyre, så er nye ærter alle pengene værd i min bog. Det er ligesom friske jordbær, rabarber og asparges: Jeg fortryder kun, at jeg ikke har købt flere, da der var sæson, selvom det ikke er billigt, jeg fortryder aldrig, at jeg brugte penge på dem.

Relateret indhold

1 kommentar

 • Besvar
  Sommermad | Bærmonster
  13. maj 2014 at 10:06

  […] har du et bål, og har lyst til at lave plankefisk, eventuelt med en spidskålssalat med sennepsvinaigrette, radiser og ærter ved siden af. Eller måske vælter du i rabarber og trænger til en rabarbercrumble med lakrids […]

 • Skriv en kommentar