En dejlig weekendtur i Oslo og dårlig klima-samvittighed

Forrige weekend blev en skøn veninde fra mit gamle kollegium et år ældre. Hun er flyttet til Oslo for en stund, så sammen med to andre skønne kollegiedamer drog jeg en forlænget weekend til Oslo for at fejre hende.

Det var den herligste weekend i godt selskab og med solskin både fredag, lørdag og søndag. Af uransagelige årsager har jeg ikke været i Oslo før (men mange andre steder i Norge), men en gang skal jo være den første.

Oslo er virkelig charmerende by med læssevis af flotte, gamle bygninger og ditto virkelig pæne mennesker. Og ikke mindst en masse gode kaffebarer, der faktisk er lidt billigere end i Danmark. Det kan man desværre ikke sige om byen ellers; det er dyrt at gå ud at spise.

Jeg vil ikke lave en rejseguide, for det har mange gjort bedre end mig. Vi fulgte rundt med min veninde, der kender byen godt efter at have boet der i nogle måneder, og ellers havde vi kigget lidt i Politikens rejseguides på nettet, både denne og denne.

IMG_6029

Af kaffebarer kan jeg både anbefale Fuglen, som Politiken også skriver om, og Kaffebrenneriet, der egentlig er en kæde, men som er drønhyggelige og både bedre og billigere end for eksempel Baresso.

IMG_6023

Vi var en tur i Frognerparken, som Vigeland har lavet overraskende mange skulpturer til. Skulpturer, der både fortæller familie-historier og nogle, der er mere yoga-agtige som ovenstående.

IMG_6043

Inden vi tog hjem søndag, nåede vi forbi et skønt italiensk sted, der både havde risotto og Aperol Spritz på menuen. Så bliver det ikke meget bedre!

IMG_6059

Og nu har jeg – rigtig politiker-agtigt – gemt klima-delen af indlægget nede i bunden. For jeg har en tilståelse. Vi fløj til Oslo. Når man som jeg går op i klima, miljø og bæredygtighed, er det en ret tosset ting at gøre, det er jeg meget bevidst om. Tiden er den eneste forklaring, for prismæssigt er det cirka det samme for fly som med færge, hvis man sover i kahyt den ene vej og bruger en dag i færgen den anden vej. Fra Århus, hvor jeg bor, til Frederikshavn tager det 2 timer og 40 minutter i tog og efterfølgende 9 timer og 15 minutter med Oslo-færgen.

Der er ingen tvivl om, at det er i forhold til flyveture, jeg kan forbedre mig klimamæssigt. For selvom jeg ikke spiser kød, skærer mit forbrug ned, køber genbrug og miljørigtigt, køber økologi, har skiftet mine karklude ud og medbringer stofposer og syr dem selv (mere om det snart) osv., så er fly en klimasynder, så det basker. Jeg er ikke perfekt. Jeg vil absolut arbejde med mine flyvaner i fremtiden, så jeg kun flyver, når det er meget langt væk, og ellers tager tog eller bus, også selvom det tager længere tid. Øvelse gør mester, og måske var turen til Oslo det, der skulle til for mig?

Kan man opveje flyveture, der påvirker klimaet, mod nærmiljø-belastning? Det hjælper heldigvis stadig, at jeg forsøger ikke at skade vandmiljøet med plastik-karklude og pesticider, at jeg skærer mit forbrug ned osv. Ingen er perfekte. Men vi kan altid lære at opføre os bedre, også overfor klimaet. Heldigvis. 🙂

Jeg synes, skismaet mellem klima og miljø er interessant på mange måder. I flere år har jeg – muligvis lettere morbidt – overvejet, om det miljø- og klimamæssigt er bedst at blive bisat eller begravet. For er det værst at blive brændt, hvad der kan påvirke klimaet, eller er det værst at blive begravet, hvad der kan påvirke nærmiljøet (altså jorden)? Det sidste svar, jeg har fået, er, at det bedste er at blive bisat, fordi man bruger varmen, som forbrændingen udleder, til noget, men holder det? Det er off-topic, men det er faktisk noget, jeg går og funderer over fra tid til anden. Ligesom om miljørigtig livsstil eller klimarigtig livsstil er det bedste. Det bedste er selvfølgelig noget, der er begge dele – men man kan for eksempel ikke altid købe både økologisk og lokalt, andet end hvis man kun vil spise kål og gulerødder om vinteren.

Flyver du? Og hvad tænker du om belastning af klima versus miljø?

Og P.S. Glædelig 8. marts! Jeg fejrer Kvindernes Internationale Kampdag på andre medier og i virkeligheden i dag, for der er stadig meget at kæmpe for.

Relateret indhold

1 kommentar

  • Besvar
    Sustainable Sunday: Zero Waste - Refuse | Bærmonster
    9. oktober 2017 at 19:12

    […] er siden jeg skrev dette indlæg blevet mere bevidst om mine flyrejser. Nu gør jeg det helst kun, når det er længere ture, hvor […]

  • Skriv en kommentar