Det værste og det bedste ved Myanmar

IMG_4688

Jeg skal snart hjem fra Myanmar. Det er både trist og godt på en gang.

IMG_0590

Det værste

Det værste ved Myanmar er dyrene. Kakerlakker, der kan komme ind på badeværelset, rotter, der lever på gaderne alt for tæt madboderne, de mange duer, der holder sig til duedamerne med majskorn og de mange krager, der flyver lavt om aftenen og sætter deres kragefødder fast på ledningerne.

Det værste ved Myanmar er forfaldet. Hullerne i fortovet direkte ned til kloakken, der er så store, at man nemt kan falde i dem.

Det værste ved Myanmar er internettet og strømforsyningen. Internettet, der er langsomt som 90’erne og strømmen, der ofte går.

Det værste ved Myanmar er lugten. Den tætte, fugtige luft, der alt for ofte stinker af stegt, råddent kød og cigaretter.

Det værste ved Myanmar er lydene. Larmen fra de evigtdyttende biler.

Det værste ved Myanmar er at spise ude, når man bor uden køkken. Ikke at kunne lave mad selv, at skulle spise ude to gange om dagen, og skulle forholde sig til, hvor man nu skal gå hen.

Det værste ved Myanmar er trafikken. Taxaerne, der hele tiden dytter og drejer til højre og venstre, selvom der er rødt.

Det værste ved Myanmar er varmen. Den fugtige varme, der gør, at man konstant sveder, når man går udenfor.

Det værste ved Myanmar er menneskene. Menneskene, der ikke er gamle venner og familie, som kender én ud og ind og som det virker naturligt at kramme længe med.

IMG_5298

Det bedste

Det bedste ved Myanmar er farverne. De grønneste blade, de mange træer i Yangon, de utallige gyldne pagoder og enkelte multifarvede hindutempler.

Det bedste ved Myanmar forfaldet. De gamle huse fra kolonitiden i smukt forfald, med træer og buske, der vokser i alle i faldstammer og små huller, fordi det er så fugtigt.

Det bedste ved Myanmar er internettet og strømforsyningen. Når det ikke virker, tvinger det en til at holde pause og sætte ting i perspektiv.

Det bedste ved Myanmar er lugten. Duften af klementiner, te og røgelse.

Det bedste ved Myanmar er lydene. Lyden af mennesker, sang, råb, biler. Lyden af liv.

Det bedste ved Myanmar er at spise ude. At prøve nye ting, spise sig igennem alle frugtboderne og lære, hvad teblade-salat er.

Det bedste ved Myanmar er trafikken. Fraværet af scooter-bølger som i Hanoi, og de fleste biler, der holder for rødt.

Det bedste ved Myanmar er varmen. Varmen, der omkranser kroppen og gør det muligt at gå i bare tæer i november.

Det bedste ved Myanmar er menneskene. De smukke, søde, stolte myanmesere, der siger ”Minglabar” hele tiden. Myanmeserne, der tror på deres kultur, myanmesere der tør tale om politik og om livet.

Det bedste ved Myanmar er, at det er Myanmar.

Relateret indhold

0 kommentarer

Skriv en kommentar