Der er intet som hjemmebagt rugbrød

Når jeg har en lang dag på skolen, eller egentlig bare har en dag på skolen, bliver jeg noget så glad indeni, hvis madpakken står på hjemmebagt rugbrød, avokado ovenpå og gulerødder on the side. Der er virkelig ikke meget, der står hjemmelavet rugbrød med en god avokado på, i hvert fald i min verden.

Siden oktober har jeg bagt mit rugbrød selv, og det er i den grad noget, jeg ikke har fortrudt. Min far og moster har været så sød at teste opskriften de første halvtreds gange før mig, da de begge bager rugbrød, så jeg kan konstatere, at den virker. Jeg har dog lavet lidt om i den, og skiftet en del af hvedemelet ud med rugmel (den oprindelig opskrift er halvt af hver).

Min far plejer at bage tre rugbrød, men eftersom jeg kun er en i min husstand, har jeg ganget opskriften ned til et rugbrød. Det mest praktiske er vist at bage to, for så får man brugt en flaske hvidtøl hver gang. Den halve flaske kan dog godt gemmes lidt (eller drikkes, hvis man er til den slags).

Jeg putter en del frø og kerner i, fordi jeg synes det giver brødet en god smag og noget spændende at tygge i, men hvis man ikke er frø-fan, kan man godt lade være. Rugkernerne skal dog i, ellers skal opskriften laves noget om.

Selvom det måske ser lidt besværligt ud at bage, så er det ganske nemt. Det eneste det nærmest kræver, er, at man er lidt hjemme på dag 2, så man kan holde styr på hævning og ovn.

Ingredienser til 1 rugbrød – 1. dag:

 • 1 surdej (se nedenfor)
 • 6 dl lunkent vand
 • 7 dl groft rugmel
 • 3 dl hvedemel
 • 2,7 tsk. groft salt (meget præcist mål, men sådan er det, når man ganger en opskrift ned)

Ingredienserne blandes og røres godt. Tildækkes med husholdningsfilm og står natten over.

Sådan her ser det ud, når det har hævet et døgns tid:

Ingredienser – 2. dag:

 • ½ flaske mørkt hvidtøl
 • 250 g knækkede rugkerner
 • Evt. ekstra rugmel
 • En håndfuld solsikkekerner (en kvindenæve er en håndfuld i denne sammenhæng)
 • En håndfuld hørfrø
 • En håndfuld græskarkerner
 • Sesamfrø til topping
 • Lidt olivenolie til rugbrødformen

Der tages ca. 2 dl surdej fra til næste gang, som drysses med groft salt og placeres i en yndig bøtte med tilhørende låg. Eller bare en bøtte.

Tilsæt kerner og rør godt igennem. Tilsæt evt. ekstra rugmel, til dejen er passende lind. Dejen fordeles i en rugbrødsform, der forinden er blevet smurt med lidt olivenolie.

Før hævning:

Dejen efterhæver lunt 3-4 timer med ca. 50 %. Surdejen hæver med ved siden af, og sættes så i køleskab efter de 3-4 timer.

Inden rugbrødet bages, kan man drysse sesamfrø over. Det giver sådan en rar og knasende top. Det er bedst at gøre det efter rugbrødet har hævet, så man ikke har alle sesamfrøene siddende fast i plasticfilmen. Jeg glemmer det sjovt nok bare altid, og har derfor altid plasticfilm med sesamfrø på.

Rugbrød efter hævning og med elendigt fokus (men man kan da se, at den er blevet større):

Bages 1 time ved 100° og derefter ca. 75 min. ved 200°.

Brødet tages ud af formen, pakkes i et viskestykke og afkøler på en rist. Herefter kan det skæres op og fryses.

Fint hjemmebagt rugbrød på ikke så fint viskestykke:

Ingredienser surdej:

 • 25 g gær
 • 3 dl lunkent vand
 • 300 g groft rugmel
 • 1 tsk salt

Hvis surdejen ”går i stå” eller før første bagning, kan denne opskrift anvendes.

Det hele røres sammen og dækkes med plastfilm eller folie. Står ved 25-30° (fx oven på et køleskab) i ca. 2 døgn – indtil surdejen har en syrlig lugt og et gyldent skær.

Jeg har fået at vide, at surdej kan fryses, men jeg har endnu ikke haft succes med det. Da jeg prøvede det i på et tidspunkt, var surdejen helt død, da jeg forsøgte at bruge den fra frost, selvom den var tøet op og havde stået ude i noget tid.

Men surdejen kan fint klare sig på køl i en to-tre ugers tid. Hvis den skal stå der længere, vil jeg anbefale at man fodrer den med lige dele vand og rugmel engang i mellem, og ikke mindst rører godt rundt i den. Husk at lade surdejsbøtten stå lidt åben, så den kære surdej ikke dør af iltmangel. Når jeg bager rugbrød, plejer jeg at tage surdejen ud dagen før jeg skal bruge den. Så er jeg sikker på, at den er levende og frejdig.

Relateret indhold

10 kommentarer

 • Besvar
  Bærmonstre laver også det samme mad to gange | Bærmonster
  19. februar 2016 at 14:08

  […] lidt kedeligt slavisk at følge en opskrift. Det gør jeg vist kun med en ting, og det er mit rugbrød, hvor jeg ikke eksperimenterer så meget. Måske burde jeg prøve det en dag, men jeg tør næsten […]

 • Besvar
  Piña colada-is | Bærmonster
  24. maj 2015 at 10:43

  […] jeg gik ind i eksamensperioden, foodpreppede jeg for alle pengene: Rugbrød, tomatsovs, daddelkugler og ananasis. Dog ikke den samme ananasis, som tidligere har været på […]

 • Besvar
  Nøddepostej | Bærmonster
  12. marts 2015 at 11:37

  […] er det en virkelig herlig ret, som både gør sig godt med kartofler og sovs eller oven på rugbrød. Og ja, den er lidt brunlig i det, men sådan er det nu engang med postej. Smagen fejler absolut […]

 • Besvar
  Små ting | Bærmonster
  10. maj 2014 at 16:04

  […] Jamen, det er altså bare en dejlig ting. Især kombinationen af hjemmebagt rugbrød, tomater og avokado. Og gulerod og bladselleri on the side. Kald mig mærkelig, men jeg kan […]

 • Besvar
  Kålsalat og noget om frokost | Bærmonster
  26. marts 2014 at 16:09

  […] til hverdag står min frokost stort set altid på hjemmebagt rugbrød med en slags vegetarisk pålæg (avokado, æg, humus, ærtehumus osv.) og grøntsagsstænger ved […]

 • Besvar
  Ærtehumus | Bærmonster
  7. februar 2014 at 11:51

  […] Det er samtidig genialt på madpakken, for det kræver bare en lille bøtte og et par skiver godt rugbrød ved siden […]

 • Besvar
  Lidt om jul, selvom det stadig er november | Bærmonster
  25. november 2013 at 21:12

  […] julefrokosten kunne det være rugbrød bagt med surdej med frikadeller med krydderurter (græske) eller frikadeller med krydderurter og feta (græske). […]

 • Besvar
  Insta-week | Bærmonster
  12. november 2013 at 22:30

  […] har ikke kun været arbejde, trods alt. Jeg har også nået at bage rugbrød og lave müsli for en uges tid […]

 • Besvar
  Bærmonstre laver også det samme mad to gange | Bærmonster
  25. september 2012 at 21:47

  […] lidt kedeligt slavisk at følge en opskrift. Det gør jeg vist kun med en ting, og det er mit rugbrød, hvor jeg ikke eksperimenterer så meget. Måske burde jeg prøve det en dag, men jeg tør næsten […]

 • Besvar
  Humus | Bærmonster
  21. februar 2012 at 18:31

  […] på humus før, for jeg har virkelig lavet det mange gange. Det er super lækkert på madpakken med hjemmelavet rugbrød, i pitabrød, som dip og meget andet. Man kan dog risikere at dufte lidt af hvidløg, men det har […]

 • Skriv en kommentar