Cookies med chokolade

I fredags var jeg til en fremragende fest med mit arbejde, hvor praktikanterne havde fået det ærefulde hverv at stå for desserten. For at prøve noget lidt anderledes blev vi enige om, at desserten skulle være irish coffee og chocolate chip cookies. Jeg meldte mig til at bage sidstnævnte, for det kunne da ikke tage så lang tid, tænkte jeg. Det tog nu lidt tid, men jeg skulle også bage cookies til 25 mennesker, og hellere for mange, end for få. Som sagt, så gjort.

Opskriften er selvkreeret, når det er bedst: Jeg kigger i en masse kogebøger, søger efter det på diverse blogs og laver til sidst min egen version, fordi jeg ikke er så god til at holde mig målfast til en opskrift.

Jeg lavede dobbelt portion, men fordi man sjældent har brug for 55 rimeligt velvoksne cookies, så kommer her en enkelt portion, der må give halvdelen (27,5 cookies, men nu bager man jo sjældent halve kager).

 • 250 g blødt smør
 • 400 g lyst rørsukker
 • 1 stang vanilje
 • 2 æg
 • 450 g mel
 • 1 tsk. bagepulver
 • 200 g hakket, god mørk chokolade
 • 100 g hakkede hasselnødder

Bland sukker og vanilje sammen, og rør godt, grundigt og længe sammen med smørret. Hvis du har en køkkenmaskine er det anbefalelsesværdigt at bruge den, men det virker også fint uden (jeg har ikke én). Pisk æggene i et ad gangen.

Tag en ny skål og bland bagepulver og mel grundigt, og bland det i dejen. Tilsæt hakket chokolade og hasselnødder, bland det hele godt sammen. Stil dejen på køl en halv times tid, så smørret bliver koldt og lettere at forme igen, uden at kagerne splatter ud.

Tænd ovnen på 180 grader.

Rul dejen til små, runde kugler, tryk dem lidt flade, og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Ovenstående billede viser kagerne fra første portion, før jeg fandt ud af, at det kunne betale sig at trykke dem en anelse flade. Øvelse gør mester.

Jeg kunne have 9 cookies på pladen ad gangen – de flyder meget ud. Kagerne skal bages i ca. 15 minutter, måske lidt kortere tid. Hold godt øje med dem undervejs. De skal være lidt bløde i midten, og lidt hårde i kanten, hvis man spørger mig. Småkager er altid bløde, når de kommer ud, så de skal ud ad ovnen, så snart de er blevet lidt gyldne.

Sæt kagerne på en bagerist med bagepapir på – det er nemmest at bruge en spatel til formålet – så de ikke går i stykker, og lad dem køle helt af, inden du pakker dem sammen.

Jeg transporterede hele molevitten til den anden ende af København, pakket næsten forsvarligt ind, og overraskende nok gik ikke en eneste i stykker. Jeg tror dog ikke, transportegenskaberne er den vigtigste funktion ved disse kager. Det vigtigste er nok, at mange lød begejstrede, da de først havde fået en chokolade-cookie i munden.

Kagerne kan opbevares i et stykke tid i en kagedåse eller lignende. Hvis man altså ikke kommer til at spise dem inden det stykke tid er gået.

N.B.: I stedet for 200 g chokolade og 100 g hasselnødder, kan du også putte andre ting i. Jeg har lavet dem med 200 g hasselnødder og 100 g chokolade (hvilket jo nærmest er det samme), men kan forestille mig, at for eksempel tranebær og mandler, citronskal, appelsinskal og andre slags nødder kan være rigtig dejligt. Prøv dig frem, og skriv gerne i kommentarfeltet, hvis du har fundet på en god kombination, du vil dele med os andre.

Relateret indhold

1 kommentar

 • Besvar
  Heja Sverige #2 | Bærmonster
  4. august 2016 at 9:02

  […] brødre og svigerinde havde maddag en af dagene, hvad der både kom lækker brunch, cookies til eftermiddagskaffen, indisk mad med bl.a. dahl til hovedret og frugtsalat med råcreme og andet […]

 • Skriv en kommentar