Chili sin carne

Forrige weekend havde jeg besøg af en god veninde, der foreslog at lave vegetarmad. Det skal man som bekendt ikke sige to gange til mig, så jeg gik straks i gang med at overveje opskrifter og om jeg kunne bruge noget af det, jeg har i forvejen. Jeg forsøger stadig at få tømt ud i mine mad-gemmer.

Jeg havde nogle grove pandekager i fryseren, jeg gerne ville have brugt. Min tanke var at gratinere dem med noget simpelt, proteinrigt bønne- og grøntsagsfyld. Men pludselig faldt jeg over en opskrift på chili sin carne i to kogebøger samtidig – Vegetarisk vellyst (Christine Bille Nielsen og Tina Scheftelowitz) og Suveræne gryderetter og superbe supper (Sonja Bock og Tina Scheftelowitz). Det så lækkert ud, så jeg bestemte mig for at lave en blanding af de to opskrifter, sådan ca.

I begge kogebøger står der, at opskriften er til fire personer. Jeg ved ikke, om de regner med fire kæmper, for der var åndssvagt meget mad. Jeg inviterede min familie over (fire styks plus mig selv) dagen efter til rester, hvor jeg lavede ris og ekstra salat til, men selve chili sin carnen var der til 7 personer.

Sådan så det ud, da der var serveret. Vi droppede at gratinere pandekagerne, da vi var sultne, og det så ret lækkert ud bare sådan her.

Ingredienser til ca. 7 personer (hvis man spiser tilbehør til):

 • 150 g tørrede kidneybønner
 • 100 g tørrede hvide bønner, pintobønner eller lignende
 • Grøntsagsbouillon
 • 5 fed hvidløg
 • 200 g løg (2 store)
 • Olie
 • 1½ tsk spidskommen
 • 1½ tsk cayennepeber (eller chili – eller begge dele)
 • 2 kanelstænger
 • 3 stjerneanis
 • 6 laurbærblade
 • En dåse tomatkoncentrat (140 g)
 • 1 knivspids sukker
 • 2 dåser hakkede tomater
 • Lidt vand (et par dl, sådan ca. – prøv dig frem)
 • Muskatnød (friskrevet, smag til)
 • 1 spiseske kaffepulver (altså: malet kaffe, der ikke har været brygget)
 • 20 g mørk chokolade (jeg brugte 80 %)
 • 300 g bladselleri
 • Lidt fennikel (mest fordi jeg havde det, og det skulle bruges)
 • 2 peberfrugter
 • Evt. : 1 dåse majs (eller endnu bedre friske eller frosne)

Bønnerne sættes i blød natten over. Hæld vandet ud.

Kog bønnerne i rigeligt vand til de er helt bløde – gerne sammen med laurbærblade, bladselleritop (det, du alligevel smider ud ellers) og grøntsagsbouillon. Det tager 1½ til 2 timer.

Hak løg, pres hvidløg og svits det i olie i en stor gryde. Tilsæt alle krydderier. Tilsæt tomatkoncentrat, steg lidt og tilsæt flåede tomater og vand. Lad det stå og hygge sig under låg i mindst 45 min.

Vask og skær bladselleri og fennikel i skiver, og tilsæt dem sammen med chokoladen og evt. en sjat vineddike. Lad det simre under låg i ca. 25 minutter, til det hele er mørt. Tilsæt bønner og majs, kog det igennem og smag til.

Det er ikke sidste gang, jeg forsøger mig med chili sin carne. Krydringen var virkelig lækker, og den gjorde bestemt sit for at man ikke savnede fornemmelsen af kød i retten.

Relateret indhold

4 kommentarer

 • Besvar
  Varmende vintersupper og gryderetter - og en rabatkode til varmt økologisk undertøj | Bærmonster
  19. januar 2017 at 12:04

  […] grøntsager og ofte linser eller bønner for længere mæthed. Den altid gode og varmende dahl og chili sin carne skal også med her, for de er skønne til at hjælpe med at holde på […]

 • Besvar
  Fouragering til specialeslutspurten | Bærmonster
  15. maj 2016 at 21:46

  […] har lavet en kæmpe portion dahl, der er pakket i enkeltportioner i min fryser sammen med den chili sin carne, jeg lavede for et par uger siden. Jeg har sørget for at have et godt lager af spinat og ærter […]

 • Besvar
  Kikærtepandekager | Bærmonster
  19. februar 2016 at 15:37

  […] fredags serverede jeg pandekagerne til min gode studiegruppe. Udover pandekagerne fik vi chili sin carne, guacemole og grønkålssalat. Det kan godt anbefales.Og nu til opskriften. De mætter ret meget, […]

 • Besvar
  Marina
  26. oktober 2011 at 19:48

  Det var så lækkert, Marianne! Kommer hjertens gerne til vegetarmad igen!

 • Skriv en kommentar