Jeg forstår ikke helt, hvordan disse boller først sniger sig ind på min blog nu, som indlæg nr. 66, som wordpress så yndigt mindede mig om. For jeg bager næsten altid efter den opskrift, hvis jeg har lyst til boller. De er nemlig både nemme og lækre. Koldhævet dej er virkelig en fin ting, både fordi det kræver minimum af arbejde, men også fordi en våd dej uden for meget gær giver meget bedre brød.
Ingredienser til ca. 18 boller:
- 15 g gær – evt. mindre
- 1 tsk salt
- ½ l vand
- 2-3 dl yoghurt naturel (A38 kan bruges)
- 200 g havregryn
- 200 g grahamsmel eller andet groft mel
- Ca. 300 g hvedemel, sigtet speltmel, durummel, eller hvad du lige føler for
- Evt: græskarkerner, hørfrø, solsikkefrø, sesamfrø – jeg bruger en håndfuld af hver
- Evt. 1-3 revne gulerødder – det gør dejen mere luftig og blød, og kan klart anbefales. Revne rødbeder kan også bruges, hvis man er til lyserøde prinsesseboller
Rør gæren ud i vandet og tilsæt yoghurt naturel, tilsæt salt, havregryn og mel. Ælt det godt igennem enten med hænderne eller med en ske. Sæt dejen et koldt sted. Det kan være i køleskabet, men den bedste temperatur til koldhævning er 8-10°.
Næste morgen tager man en spiseske, der er dyppet i vand, og former med skeen boller, der sættes på smurt bagepapir. Sæt ovnen på 225°. Pensl bollerne med kaffe, vand eller æg og drys evt. med birkes, sesamfrø eller solsikkefrø. Bollerne skal bage cirka 20 minutter.
De fungerer i øvrigt fremragende som burgerboller, hvis man laver dem lidt større og flader dem lidt ud.
8 kommentarer
Koldhævede brusebadsboller | Bærmonster
19. februar 2016 at 15:37[…] næstmest læste indlæg her på bloggen er på disse brusebadsboller, som jeg selv har bagt utallige gange. Men hvis man ikke lige har A38 og ikke gider at rive […]
To år | Bærmonster
19. februar 2016 at 14:25[…] blog, der dog også skriver om ret sjove ting, kan. Det klart mest populære søgeord er “brusebadsboller“. Koldhævede boller er åbenbart et hit mange steder. Jeg håber, I har fået noget ud af […]
Salatmor og kødfar | Bærmonster
19. februar 2016 at 13:54[…] Bollerne har jeg blogget om her, og brownien her. Sidste år forsøgte jeg mig med raw food-brownie, men enten er den anden brownie for populær, eller også er mine yngste kusiner og fætre bare ikke så meget for dadler i rå mængder. Den klassiske brownie får til gengæld overraskende hurtigt ben at gå på. […]
Fejring for alle pengene | Bærmonster
24. marts 2014 at 22:52[…] eftermiddag stod den på brusebadsboller, knækbrød i en ny og glutenfri version (opskrift følger, men det er denne med visse ændringer), […]
Morgengrød og noget om morgenmad | Bærmonster
9. juni 2013 at 21:36[…] store pandekager, bananpandekager, smoothie med bær eller mango, friskpresset appelsinjuice eller nybagte koldhævede boller. Jeg skal vist også snart blive lidt mere kreativ på frugtfronten til morgenmad, kan jeg godt se. […]
Knoglens hul | Bærmonster
14. januar 2013 at 23:00[…] siden af osso buco’en fik vi en hjemmebagt bolle og spidskålssalat med spidskål, peberfrugt, persille og sennepsvinaigrette. Den kan også […]
Salatmor og kødfar | Bærmonster
23. april 2012 at 17:35[…] Bollerne har jeg blogget om her, og brownien her. Sidste år forsøgte jeg mig med raw food-brownie, men enten er den anden brownie for populær, eller også er mine yngste kusiner og fætre bare ikke så meget for dadler i rå mængder. Den klassiske brownie får til gengæld overraskende hurtigt ben at gå på. […]
Søndag morgen | Bærmonster
11. marts 2012 at 13:48[…] Bollerne har jeg også blogget om her. […]