Brownies – den hemmelige familieopskrift er ikke så hemmelig længere

Når vi holder fødselsdag for familien, bager min mor altid den samme brownie. Jeg kan faktisk ikke huske, at den nogensinde ikke har været der. Brownien, lagkagen og bollerne. Ikke så meget med at lave om på traditionerne.

Men sidst jeg fejrede min fødselsdag for bedsteforældre, kusiner, fætre osv. tænkte jeg, at det kunne være spændende at prøve noget nyt: raw food brownie (der kommer en opskrift engang). Selvom den – hvis jeg selv skal sige det – var ganske fremragende, så blev min familie altså noget skuffede over, at brownien ikke var der. For den er knageme også god, og ikke helt så wannabe-helse-agtig.

Opskriften er gennemtestet de første 100 gange – både af min mor, af jeg og af en del af mine veninder, der har bedt om opskriften, så den burde virke. Det vigtigste er at sørge for, at den ikke får for meget. Brug en strikkepind til formålet, og prik midt i kagen undervejs. Hvis der kommer kagedej med op, skal den have mere, men hvis det er blød, bagt kage, der hægter sig på, så er den færdig.

Jeg bager den dog som regel ikke uden en grund, for ellers ville jeg vist veje det dobbelte af, hvad jeg gør. Denne brownie er på ingen måde helsekost.

I går så jeg mit snit til at bage til mine søde holdkammerater, fordi to af tøserne havde fødselsdag, og en tredje lige havde haft. Den blev taget vel imod af mit hold. Jeg nåede vist at få de første fem krammere af den ene fødselar, fordi hun var så glad for kagen.

Så her kommer den næsten hemmelige opskrift på brownies – eller amerikanske brownies, som der står i min mors kogebog. Jeg bringer ingredienslisten i to mængder, så der både er mulighed for at bage en lille bradepande, eller en helt stor bradepande (dem der, der følger med i en ovn, ikk’oss’). Så er det jo lige til at lave, afhængig af, hvor kagesulten man er.

Ingredienser til en lille bradepande:

  • 4 æg
  • 360 g sukker
  • 150 g smeltet smør (ikke margarine)
  • 120-140 g mel
  • 40-50 g kakao
  • 4 tsk vanillesukker
  • 1½ tsk bagepulver

Pynt:

  • Evt. hakkede mandler eller nødder

Ingredienser til 2 bradepander eller en stor bradepande til en ovn:

  • 10 æg
  • 900 g sukker
  • 375 g smeltet smør (det må gerne være saltet)
  • 350 g mel
  • 100-125 g kakao
  • 10 tsk vanillesukker
  • 4 tsk bagepulver

Æg og sukker piskes meget godt – det er hele hemmeligheden, der gør brownien god. Smelt smørret, og rør det i. Kakao, mel, bagepulver og vanillesukker blandes og sies i dejen, lidt efter lidt – den røres godt rundt i mellemtiden. Dejen hældes i en bradepande og bages ved 180° i ca. 25 min (længere tid, hvis det er en kæmpe bradepande). Når kagen er afkølet, skæres den i firkanter.

Jeg beklager – jeg fik aldrig taget et billede af kagen, da den først var skåret ud, fordi jeg skulle skynde mig ud ad døren. Men her er den altså i al sin prægtighed i en hel bradepande med bagepapir i. Hurra for det.

Relateret indhold

13 kommentarer

  • Besvar
    Margrethe
    27. august 2017 at 18:01

    Skal til at bage brownie bradepandekagen – for 2. gang denne sommer! Super god opskrift, og nem at følge, også for børn. Nu indlemmet i det faste repertoire 😋

  • Besvar
    Anna
    26. juli 2017 at 21:58

    Hvor lang er bagetiden, hvis man vil bruge den store bradepande fra ovnen?

    • Besvar
      Marianne Luna
      30. juli 2017 at 13:49

      Hej Anna

      Det afhænger meget af ovn etc. Mit bedste tip er at prøve dig frem – give kagen 20-30 minutter og derefter stikke en strikkepind eller kødpind midt i kagen for at se, om der kommer kagedej med op. Når der ikke kommer kagedej med op, er den klar 🙂

  • Besvar
    Opskrift på veganske bønnebøffer | Bærmonster
    15. september 2016 at 18:28

    […] en masse tilbehør, bagte jeg den meget-lidt-helse-agtige brownie og lidt-mere-helseagtige jordbærispinde (disse, bare kun jordbær-delen) til dessert. Jeg havde […]

  • Besvar
    Hjemmelavede Romkugler Med Rom - Opskrift | Bærmonster
    15. marts 2016 at 10:59

    […] bagte jeg den gode familie-brownie til første fokusgruppe. Men jeg var simpelthen kommet til at bage kæmpekagen (jeg bagte en hel […]

  • Besvar
    Begavet – på den ene eller anden måde | Bærmonster
    19. februar 2016 at 13:57

    […] have kage, og gerne sådan en, der kan holde til et par kilometer i en cykelkurv. Så jeg bagte brownien, der plejer at gå ganske hurtigt væk. Måske havde jeg alligevel overvurderet mængden af […]

  • Besvar
    Stephanie O
    12. december 2014 at 6:29

    Uhm lyder som en lækker opskrift! Vil den kunne bages dagen før den skal bruges?
    I såfald hvordan holder den det sprøde look?

    Mvh. Stephanie

    • Besvar
      lunabaermonster
      12. december 2014 at 10:35

      Hej Stephanie
      Man kan sagtens bage den dagen før – det gør jeg tit. Faktisk er bliver den bedre af at stå lidt; den skal i hvert fald helst ikke serveres varm.
      Jeg plejer bare at putte den i en stor plastikpose og lukke posen godt, når kagen er afkølet.
      Du kan også bage den i god tid og så fryse den ned. Kagen smager i øvrigt ret så godt helt frossen. 🙂

  • Besvar
    Fejring for alle pengene | Bærmonster
    24. marts 2014 at 22:52

    […] stod den på rødvin, brownie, appelsincookies, daddelkugler, gode venner og dans (sidstnævnte har jeg ingen opskrift på, […]

  • Besvar
    Kagebanditten
    8. august 2013 at 21:21

    Super opskrift og super kage! Jeg bagte den selv med stor succes her til aften. Jeg smed dog også en del store, fede klumper mørk chokolade i dejen og det blev virkeligt godt.

    Som et lille personligt touch tilføjede jeg også et skvæt rom og lidt whisky. Det gav lidt bid til den ellers søde chokolade-smag og kan klart anbefales. Også til funktionspromillen.

    Endnu engang tak for den dejlige opskrift – det er ikke sidste gang, at den bliver bagt herhjemme.

    Med venlig hilsen

    Kagebanditten

    • Besvar
      lunabaermonster
      8. august 2013 at 22:32

      Tak for rosen. Det lyder som en dejlig idé med lidt sprut i – det kunne være, jeg skulle prøve det selv.

  • Besvar
    Salatmor og kødfar | Bærmonster
    23. april 2012 at 17:35

    […] har jeg blogget om her, og brownien her. Sidste år forsøgte jeg mig med raw food-brownie, men enten er den anden brownie for populær, […]

  • Besvar
    Begavet – på den ene eller anden måde | Bærmonster
    29. marts 2012 at 19:34

    […] have kage, og gerne sådan en, der kan holde til et par kilometer i en cykelkurv. Så jeg bagte brownien, der plejer at gå ganske hurtigt væk. Måske havde jeg alligevel overvurderet mængden af […]

  • Skriv en kommentar