Brød i en gryde

Jeg har fundet ud af, at jeg er en langsom blogger. For eksempel er jeg på Brd. Price flere måneder efter resten af blogland. Og afprøver alting lidt for sent. Men det at være so last year kan jo også være en slags kompetence.

Jeg havde købt en støbejernsgryde. Det største formål var ikke den linsegryde, der gemte sig i den i går, men det famøse grydebrød eller no knead bread. Brødet, der bliver flot og lækkert og med masser af lufthuller i. Det måtte jeg prøve.

Så derfor lavede jeg min egen, hjemmekomponerede dej, godt inspireret af andre madbloggere.

Grydebrød:

 • Ca. 5 g gær – på størrelse med en bette ært
 • 2 spsk. surdej – hvis du har. Ellers går det nok
 • 5 dl vand
 • 2 tsk god salt – jeg brugte en yndig lyserød Himalaya-salt
 • 50 g havregryn
 • 100 g grahamsmel
 • 150 g durummel
 • 250 g hvedemel – evt. en sjat mere

Dag 1: Bland vand, gær og surdej. Tilsæt salt og rør melet godt i – det er nemmest, hvis du tager lidt ad gangen.

Lad dejen hæve overdækket i 12-20 timer. Min stod i køleskabet omkring 20 timer.

Dag 2 (det er den gode dag – glæd dig til duften af nybagt brød): Hæld dejen ud på et meldækket bord. Fold den sammen nogle gange. Den skal ikke æltes, nærmere hives og foldes forsigtigt.

Læg dejen i et meldækket fad, en skål eller en hævekurv, hvis du har sådan en. Jeg brugte en hævekurv, fordi den giver sådan nogle fine mønstre i dejen. Hvis den vel og mærke ikke havde været så lind, som min var. Lad den hæve 2 timer mere.

Sæt ovnen på 250 grader, og kom en mellemstor støbejernsgryde ind i ovnen. Det er vigtigt, at gryden kan tåle at gå i ovn, så den må ikke have teflon, plastik eller andre sjove ting. En römertopf kan også bruges. Dejen må kun kunne fylde gryden halvt op, for den hæver en del.

Når dejen er hævet færdig vender du den over i den varme gryde og sætter den ind i ovnen med låg på.

Husk at tjekke, at ovnen er varm nok. Jeg ventede et kvarters tid efter ovnen havde sagt, den var 250 grader varm – så var jeg også sikker på, at gryden var det. Bag brødet i 30 minutter ved 250 grader – med låget på. Tag låget af, og bag den yderligere 15 minutter ved 230 grader uden låg.

Nu kan jeg love for, at der dufter af nybagt brød i hele huset. Men lad tålmodigheden råde bare 20 minutter mere. Brødet skal køle lidt af, så det “sætter sig” og ikke bliver noget smatværk at skære. Min roomie og jeg var lidt utålmodige, og klokken var over 23, så det fik kun lov at stå i ti. Men uhm – nybagt brød i godt selskab er en skøn opfindelse.

Se, de fine lufthuller:

Relateret indhold

3 kommentarer

 • Besvar
  lunabaermonster
  12. februar 2012 at 22:34

  Det blev rigtig lækkert. Det er helt sikkert ikke sidste gang, jeg laver grydebrød – nu skal der bare eksperimenteres. 🙂

 • Besvar
  Tanja
  12. februar 2012 at 10:33

  Hvordan smager det??? 🙂

  • Besvar
   lunabaermonster
   12. marts 2012 at 20:46

   Det er super godt! Der er mulighed for flere eksperimenter, men konceptet er helt sikkert holdbart.

  Skriv en kommentar