Borsjtj – eller meget rød suppe

For mig er vintermad lig med rodfrugter, kål, simreretter og supper i rigelige mængder. Eftersom jeg stadig kan få ganske gratis og fine rødbeder i mine forældres have, stod den på rødbedesuppe. Jeg overvejer lidt, om jeg burde omdøbe bloggen til Rødbedemonster. Eller Rodfrugtmonster.

Borsjtj (hvorfor staver russerne så sjovt?) er en rødbedesuppe fra Rusland. Min opskrift kommer dog fra Politiken.dk så vidt jeg husker, men jeg har ændret den en smule. Jeg havde intet lime, men en masse økologisk citron, og fyrede derfor citronskal fra en citron i. Det kan anbefales. Jeg har før lavet retten tilsmagt med lime, men citronskal er så meget bedre.

Rødbedesuppe – til ca. 4 personer:

 • 1 løg
 • 4 fed hvidløg
 • 2 gulerødder
 • 100 g kartoffel (sådan cirka)
 • 650 g rødbeder (igen, sådan cirka. Hvis du har lidt flere eller færre, går det nok)
 • Olivenolie
 • 1/2 tsk korianderfrø (jeg havde desværre kun stødte – brugte nok 1 til 1 1/2 tsk af dem)
 • 1 l grøntsagsbouillon (man kan også bruge høns, men jeg foretrækker grøntsagsbouillon, helst en god en af slagsen)
 • Skal af 1 usprøjtet citron – brug et juliennejern

Forslag til topping

 • Bacon (hvis man er større baconfan end jeg)
 • Creme fraiche
 • Purløg
 • Revet peberrod
 • Rugbrødscroutoner

Pil løg og hvidløg og snit dem i mindre stykker. Alle rodfrugterne skrælles og skæres i tern. Kom olivenolie i en gryde og rist løg og hvidløg ved svag varme i cirka 5 minutter. Tilsæt alle rodfrugterne og korianderfrø, og rist igen ved svag varme i cirka 10 minutter.

Hæld bouillon på, tilsæt citronskallen, og lad suppen koge 35-40 minutter under låg. Prøv dig frem – rødbederne skal være helt møre. Put din dertil egnede stavblender ned i gryden, og blend til suppen får en jævn konsistens. Det kan også gøres i en blender, jeg har prøvet. Men det sviner afsindigt meget. Smag til med salt og peber.

Jeg spiste min rødbedesuppe med friskrevet peberrod og et stykke brød til. Peberrod gør virkelig noget rart og lidt krads ved suppen, som er super dejligt, hvis man trænger til varmen om vinteren.

I morgen kommer der mere om rødbeder på Rødbedemonstret, for jeg har nemlig syltet endnu mere. Som de siger i Den eneste ene: “Vi elsker at sylte og bage”. Bortset fra, at det gør Niels Olsen jo ikke. Til gengæld scorer han søde Sidste Babett og Mgala (sidstnævnte ikke på den frække måde, vel).

Angående syltning, så har jeg prøvesmagt mine syltede squash. De er gode. Faktisk ret gode, hvis jeg selv skal sige det. Sennepsfrøene og chilien har gjort dem lidt stærke på en ret lækker måde.

Relateret indhold

0 kommentarer

Skriv en kommentar