Bliver man hindu af at dyrke yoga?

IMG_1933webYoga i fitnesscentrene handler for de fleste om asanas, altså de øvelser, der er en af de otte grundsten i yogaen. Kroppen og fysikken er i fokus, selvom jeg bruger mere og mere energi på at bringe de andre aspekter af yogaen ind i min undervisning og min egenpraksis.

Men bliver jeg så hindu?

Det spørgsmål har jeg fået af velmenende familiemedlemmer flere gange.

Det korte svar er: Nej, det tror jeg ikke.

Det lange svar er lidt mere kompliceret, men samtidig meget mere spændende, hvis du spørger mig. Først og fremmest vil jeg sige, at der nok findes lige så mange svar på spørgsmålet om forholdet mellem yoga og religion, som der findes yogier. For nogle er det en religion, for andre er det spirituelt og for nogle igen er det ikke andet end en sport.

Yogaen udspringer af en hinduistisk tradition, og de fysiske øvelser, altså asanas, blev hovedsageligt brugt af de indiske munke for at gøre kroppen klar til at meditere.

Jeg ser ikke yogaen som religiøs. Men jeg ser i den grad yogaen som spirituel og som noget, der er mere og andet end at gå til en eller anden sportsgren en gang om ugen. For mig er yoga blevet en livsstil, også selvom jeg ikke dyrker det død-og-pine alle dage, så tænker jeg yoga alle ugens dage.

Tænker yoga. Det lyder måske underligt. Men der er mange fine tanker at hente i yogafilosofien (og en del tanker, jeg er uenig med, afhængig af, hvilken yoga-guru man læser). Jeg har aldrig været så opmærksom på min vejrtrækning, som jeg er nu. Jeg har aldrig været så opmærksom på mine tanker. Og ja, jeg tænker nok lidt mere over, hvad jeg putter i munden.

Det, yogaen giver mig allermest, er ro og nærvær. Derfor forstår jeg godt, hvorfor yoga er blevet så populært i dagens Danmark. Er der noget, mange af os mangler, er det netop de to ting i en hverdag, er der travlt pakket og fuld af sociale medier.

Birgitte, der har den fine blog Birgittes Yoga, beskriver det meget fint lige her:

“When you do yoga, think God. When you work, think God. When you speak to your wife, you think God! Even when you go to sleep, you think God! Any god you like.”

Det er for mig en meget varm og åben beskrivelse af, hvor religionens plads er i yoga. For yoga er ikke hinduistisk (som mange tror), eller buddhistisk eller kristent eller noget andet. Yoga udspringer af en hinduistisk tradition, og bruger derfor nogle af dennes begreber, men yogaen er a-religiøs; eller, hvis man følger Pattabhi Jois, omni-religiøs.

Det kan lyde voldsomt med alt det Gud, især for de fleste religionsforskrækkede danskere (jeg beklager udtrykket, og det gælder selvfølgelig ikke alle).

Læg mærke til det sidste i citatet “Any god you like”. Det kan være den kristne Gud, en hinduistisk Gud, Allah, Jehova, kærligheden, friheden eller noget helt andet.

Den tanke kan jeg godt lide. For yogaen er spirituel, men det skal være op til den enkelte, hvad vedkommende lægger i det. Jeg bruger aldrig ordet “Gud”, når jeg underviser, for det kan misforstås på så mange måder. Men jeg bruger tid på anerkendelse, nærvær og kærlighed.

Jeg kunne skrive meget længe om mine tanker omkring yoga og religion, men i stedet vil jeg vende den om. Dyrker du yoga? Og hvad giver yoga dig?

P.S. Billedet er måske lidt mystisk, men sådan er det, når man ikke ligger inde med en masse billeder af sin egen yogapraksis og lignende. I stedet viser det noget så drønmaterialistisk som mine nye yndlings-yogaleggins. Jeg overvejer kraftigt at flytte ind i dem permanent.

Relateret indhold

3 kommentarer

 • Besvar
  Yogarejse | Bærmonster
  21. marts 2015 at 9:06

  […] Derfor er yoga ikke bare et fantastisk redskab, men en fantastisk livsfilosofi. […]

 • Besvar
  PeacefulAngel
  18. oktober 2014 at 9:54

  Jeg dyrker en form for yogameditation 🙂 Det er yoga og meditation på samme tid 🙂 Det giver mig ro i sjælen og kroppen 🙂 Spørgsmålet om yoga gør en til hindu er nogenlunde det samme som at spørge om meditation gør mig til buddhist 😉

 • Skriv en kommentar