Banan-kakao-shake

IMG_2232webI mit stille sind har jeg undret mig over folk, der skærer ting ud af deres kost, som de godt kan tåle. Det er selvfølgelig noget andet, hvis man har intolerance eller allergi. Og  – dobbeltmorale eller ej – synes jeg samtidig, det er noget andet, hvis man skærer det ud af etiske/bæredygtige/miljømæssige årsager og bliver vegetar eller veganer. Senere hen er det gået op for mig, at selvom man umiddelbart kan “tåle” det, så er der jo stor forskel på, hvor godt vores kroppe tager imod det.

Den store mælkeforskrækkelse er nok det bedste eksempel. Nu er jeg selv blevet en af dem.

Jeg er nærmest aldrig syg. Men når jeg endelig er det, er det altid bihulebetændelse, jeg får. Det er jeg sjovt nok blevet træt af. Derfor har jeg læst side op og ned om, hvad man kunne gøre, jeg skyllede næse med saltvand i stride strømme (det gør jeg i øvrigt stadig hver morgen, og det er super dejligt, selvom det ser lidt underligt ud) og meget andet. Det eneste jeg kunne finde en slags enighed om, var mælk. Komælk, altså. Det var fjenden. For det skaber slimdannelse, som på spændende vis kan gå i bihulerne.

Nu har jeg  ikke drukket komælk i over en måned og har efterfølgende skåret A38, skyr og andre ting fra. Indtil videre aner jeg ikke, om det hjælper, for jeg har ikke været syg. Men jeg kan konstatere, at det er rart i forhold til den der slimdannelse (beklager de hyggelige termer), som jeg fik af komælk.

Om jeg er bange for at dø af kalkmangel? Nej, der er heldigvis kalk i mange grøntsager, ligesom man også kan købe plantemælk med kalk tilsat. Grønkål, spinat, mandler og havregryn er for eksempel fremragende calcium-kilder.

I stedet er jeg begyndt at lave hjemmelavet mandelmælk (opskrift kommer i næste indlæg) og teste rismælk, soyamælk og andet godt. Det smager i øvrigt fortræffeligt.

Men nok om sygdom og komælk. Kakao-banan-shaken er en sukkerfri og vegansk drik, der smager cirka ligesom kakaomælk, og hvem har ikke lyst til det på en lækkersulten dag? Uden tilsæt sukker kan man oven i købet tillade sig det lidt oftere.

Til et glas skal du bruge:

 • 1 moden banan (den giver sødme og fylde, især, når den er godt moden) – hvis du gerne vil have den iskold, så brug en banan, der er skåret i skiver og frosset ned
 • 2 dl mælk (jeg brugte rismælk, men mandelmælk vil helt sikkert også være godt her)
 • 1 spsk usødet kakao

Blend det hele og nyd.

Relateret indhold

8 kommentarer

 • Besvar
  Marina / cand.mor
  26. august 2014 at 10:05

  Kunne seriøst ikke undvære mælk! Helt ærligt vil jeg nok hellere undvære pasta end mælk. Men omvendt er pasta jo også en dødssynd for mange 😉

  Har for øvrigt hørt fra flere, at soyamælken skiller for dem, når de bruger den i kaffe. Har du også det problem?

  • Besvar
   lunabaermonster
   26. august 2014 at 10:17

   Jeg har også været nærmest afhængig af mælk, men faktisk synes jeg, det er en sjov udfordring at prøve at se, hvordan jeg kan erstatte det. 🙂

   Jeg har ikke oplevet, at soyamælk skiller i min kaffe (har brugt Urtekrams soyamælk), til gengæld synes jeg ikke, det smager særlig godt i kaffe – det har en træls bismag. Samtidig er jeg lidt påpasselig med for store mængder soyamælk, da det kan tricke hormonerne. Du kan bl.a. læse mere om det her: http://navisen.dk/blog/sojamlk-forstyrrer-din-hormonbalance/# og her: http://news.bodylab.dk/artikler/2161-sojas-effekt-pa-ostrogen-og-testosteron (denne konkluderer dog, at det faktisk ikke er noget problem, i hvert fald for mænd) og her: http://www.alun.dk/helse/myter-sandheder-soya.html#

   • Besvar
    Marina / cand.mor
    26. august 2014 at 10:21

    Hvad bruger du så til kaffen? Eller er du hardcore og drikker den “rå”? 😉

   • Besvar
    lunabaermonster
    26. august 2014 at 10:27

    Jeg har faktisk lært mig selv – efter 10 år som kaffedrikker – at drikke den kulsort. 🙂 Men fra tid til anden får den en sjat mandelmælk eller rismælk, hvis jeg har det.

    • Besvar
     Marina / cand.mor
     26. august 2014 at 10:48

     Puh, du er hardcore! Tror ikke at jeg kan drikke instituttets filterkaffe uden mælk (og da slet ikke automatkaffen). Men drip coffee på Kähler Coffee Station smager super godt!

 • Besvar
  PeacefulAngel
  26. august 2014 at 9:48

  Egentligt interessant hvad mælk kan gøre ved en. Jeg er ikke den forskrækkede type, men det kunne være interessant at skære visse ting fra og se om det hos mig kunne give mindre smerte eksempelvis. Måske jeg skal skifte kæresten ud også – kan bestemt ikke tåle ham *griner* Vi hygger altid med kage og cola når vi er sammen.

  • Besvar
   lunabaermonster
   26. august 2014 at 10:19

   Indtil videre har det mest og alt fået mig til at spise lidt sundere, eftersom der er mælk i ret mange ting, der også er sukker i (is, kage osv.). Så på den måde gør det mig i hvert fald mere opmærksom på, hvad jeg putter i munden. 🙂

   • Besvar
    PeacefulAngel
    26. august 2014 at 10:24

    Det er nok også en god ide 🙂 Keg prøver så vidt muligt at holde mig fra Aspartam og er trappet ned på kød og op på grønsager og sunde is 🙂 Dem uden sukker med ren frugt. Mums.

  Skriv en kommentar