Bærmonster klassisk: Kålsalat med sennepsvinaigrette

IMG_2294web

Mens termometeret her i Yangon sniger sig op på den varme side af 30 grader, og regntiden endelig er ovre, drømmer jeg om kål. Til gengæld er jeg ikke misundelig over den lave temperatur i Danmark, det tør jeg godt tilstå, haha.

Mine kåldrømme lyder måske underligt, for jeg lever virkelig godt her. Nogle gange savner man vist bare de yndlingsretter, man kan lave derhjemme. Jeg drømmer om retter med kål, især grønkålssalat, om græskarsuppe, smoothies med bær og ikke mindst rugbrød og rå gulerødder. Ikke, at det er helt umuligt at få fat i smoothies her; jeg svælger i mangosmoothies, og man kan godt støde på stegt kål i grøntsagsretter her. Men åh, en lækker, frisk knasende kålsalat glæder jeg mig altså til at sætte tænderne i.

Derfor får du en opskrift på en af de evige klassikere i mit køkken: En kålsalat, der kan varieres i noget nær det uendelige, med min yndlingsdressing på: En skøn sennepsvinaigrette. En sennepsvinaigrette kan både det sure, søde, stærke og lidt bitre, og fordi der er citron eller eddike i, kan det marinere kålen lidt, så den ikke er alt for hård. Jeg er fan!

Sennepsvinaigrette (portionen er større end til nedenstående salatopskrifter, men kan godt holde sig en uge på køl)d)

 • 1 dl god olivenolie
 • Ca. 0,5 dl friskpresset citronsaft, alternativt æblecidereddike eller hvidvinseddike
 • 1 spsk dijonsennep
 • 1 spsk honning
 • Salt
 • Friskkværnet peber
 • Evt. 1 fed hvidløg

Kålsalaten kan være alt muligt. For eksempel:

IMG_2307web

Grønkålssalat

 • 6 stængler grønkål, hakket eller revet i små stykker
 • 2 gulerødder, skrællet og skåret i julienne
 • 1 æble skåret i små tern
 • En håndfuld hasselnødder, ristet og hakket
 • Sennepsvinaigrette

Grønkålssalat version 2

 • 6 stængler grønkål, blendet
 • En håndfuld hasselnødder, ristet og hakket
 • Sennepsvinaigrette

Sommerlig spidskålssalat (indrømmet, ikke særlig årstidsvenlig p.t.)

 • Et spidskål, hakket i tynde strimler
 • Radiser
 • Finkhakket bredbladet persille
 • Friskbælgede ærter
 • Sennepsvinaigrette

Rødkåls- og hvidkålssalat

 • Hakket rødkål
 • Hakket hvidkål
 • Et æble skåret i små stykker
 • Tørrede figner skåret i mindre stykker
 • Evt. finthakket bredbladet persille
 • Sennepsvinaigrette

Hvidkålssalat

 • Hvidkål – hakket
 • Æbler skåret i små stykke
 • Evt. finthakket bredbladet persille
 • Tørrede figner skåret i mindre stykker
 • Sennepsvinaigrette

Julet rødkålssalat

 • Rødkål – hakket
 • Appelsiner skåret i mindre stykker
 • Sennepsvinaigrette i en passende mængde
 • Evt. finthakket bredbladet persille
 • Hakkede valnødder
 • Sennepsvinaigrette

Er du til kål?

Relateret indhold

3 kommentarer

 • Besvar
  Hvad skal du spise til jul? | Bærmonster
  20. december 2016 at 7:01

  […] julemenu bliver nok det samme som sidste år. Jeg spiser med af kartoflerne og de gode kålsalater, som min familie altid laver, og så medbringer jeg selv en nøddepostej, som jeg laver dagen før […]

 • Besvar
  Opskrift på vegansk kartoffelsalat | Bærmonster
  22. september 2016 at 15:11

  […] Jeg er fan af at udskifte den tunge mayonnaise-dressing med en dijonvinaigrette, da det giver en lidt lettere salat. Vinaigretten er med lidt hyldeblomstsaft, der giver en skøn sommersmag og kombuchaeddike, men de kan skiftes ud med de alternativer, jeg foreslår. Alternativt kan du bruge denne vinaigrette-opskrift. […]

 • Besvar
  Marina
  23. oktober 2015 at 10:24

  Siden vi begyndte at få årstiderne, har vi fået virkelig meget kål. Og jeg indrømmer, at kål vinder indpas hos mig 🙂

  Kh. Marina / http://www.candmor.dk

 • Skriv en kommentar