Bærmonster klassisk: Græskarsuppe

IMG_1478web

Jeg har fået et semi mangomisbrug (bare rolig, cand.mor., jeg prøver at holde det lidt i skak 😉 ) og nyder generelt alle de skønne frugter og grøntsager, man kan finde her i Myanmar.

Alligevel tager jeg mig selv i at savne det danske efterår. Ikke på grund af kulde og regn, men på grund af pæne farver og ikke mindst skøn efterårsmad.

På madområdet er efteråret – nok mest september og starten af oktober – virkelig min yndlingsårstid. Man kan stadig finde bær (brombær og hyldebær), der er sprøde æbler og pærer over det hele, smagfulde blommer, grønkål og andet dejlig kål, der er hasselnødder og andre nødder, svampe i skovene, græskar og hvad ved jeg. Der er rodfrugter og squash og tid til at sylte en masse.

Vil du se flere efterårsopskrifter, kan du finde dem lige her.

Netop græskar drømmer jeg lidt om hernede. Og en sprød grønkålssalat med hasselnødder og æbler.

I dag skal det handle om førstnævnte, nemlig græskar. Jeg har lavet denne græskarsuppe utallige gange, for den smager noget så dejligt. Derfor er det blevet en af mine køkkenklassikere, som fortjener et repost i denne Bærmonster Klasissk-serie.

Den mætter godt på grund af linserne og kokosmælken, så jeg plejer at spise den som hovedret.

Til 3-4 personer (den passer til 4 bærmonstre, men nok ikke til 4 mænd) som hovedret skal du bruge:

 • 1 økologisk hokkaidogræskar. Mit vejede kun 750 g, så jeg gangede lidt ned på de andre ingredienser i forhold til de fire-fem opskrifter, jeg havde kigget på. Nedenstående passer altså til et lille græskar
 • 4-5 fed hvidløg
 • Olivenolie
 • 300 g løg
 • 1 lille chili
 • 2 tsk karry
 • 200 g gulerod – eller 100 g gulerod og 100 g kartoffel
 • 120 g røde linser
 • 2 cm frisk ingefær
 • 1 l vand + ca. 1 spsk. Herbamare-urtebouillon
 • Salt og peber
 • Evt. 1/2 æble (kan udelades)
 • 200 g kokosmælk
 • Saft af 1 citron

Flæk græskarret og tag kernerne ud med en ske. Skær det i mindre stykker og put det i en 200 grader varm ovn med lidt olivenolie på græskarret. Du kan udelade dette trin og i stedet lade suppen simre længere, men det giver en ekstra dyb og dejlig græskarsmag. Når græskarret er nyt og økologisk, kan man sagtens beholde skallen på.

Bag græskarret i ovnen i cirka 30 minutter, til det er mørt.

Hak løg og hvidløg og lad det simre i en gryde med olivenolie. Svits karryen – det får smagen frem og tilsæt gulerødderne, æblet og græskarret og lad grøntsagerne tage lidt smag i 5-10 minutter, før du tilsætter vand, bouillon, linser (skyl dem gerne først) og chili.

Lad suppen simre cirka 20 minutter, til det hele er mørt, og giv det en ordentlig omgang med en stavblender.

Når den er blevet god og rar, så tilsæt kokosmælken og varm den op. Smag til med salt, peber og citronsaft. Og nyd varmen brede sig i kroppen med en god, varm efterårssuppe.

Relateret indhold

1 kommentar

 • Besvar
  Vegansk græskartærte, rå og bagt | Bærmonster
  21. december 2015 at 16:06

  […] for det var disse to herligheder, jeg havde savnet mest. Jeg brugte græskar til græskarmos, græskarsuppe og til disse græskar-herligheder på billedet, som jeg lavede ved at blande et par opskrifter, jeg […]

 • Skriv en kommentar