Bærmonster-Brombær

Eller brombærsyltetøj uden atamon og andet stads.

I nærheden af, hvor jeg bor, vokser der en masse brombærbuske. På den vilde måde, godt blandet med brændenælder, mirabeller og andre ting. Da jeg tog på jagt for at plukke brombær til brombærsyltetøj havde jeg ikke tænkt helt godt nok over min påklædning. Gummistøvler og en kraftig, langærmet bluse havde nok været det smarteste. I hvert fald var der mange steder, jeg ikke ville gå ind med sandaler. Men måske var det meget godt, for der skal også være noget til næste heldige brombærplukker.

I alt fik jeg knap 600 g brombær med hjem.

IMG_1463webJeg kiggede lidt rundt på nettet for at finde en opskrift, hvor det bare kunne stivne en lille bitte smule, selvom der ikke skulle atamon i. For det er noget værre stads, der er mistænkt for at være skyld i ADHD og andre spændende ting. Det kedelige er, at der også er atamon i almindelig melatin, altså det, man bruger til at stive marmelade med. Måske kan man bruge økologisk agar agar, hvis man har det. Men det havde jeg ikke, og i stedet blev det til en dejlig syltetøj, der egner sig perfekt til at flyde ud over pandekager, yoghurt og andre gode sager.

Jeg blev inspireret af Lone Landmands opskrift, men lod det dog ikke stå og trække et døgn forinden og gjorde generelt processen noget lettere for mig selv.

Til ovenstående to et halvt glas skal du bruge:

  • 580 g brombær
  • Evt. 1/2 til en hel tom vaniljestang
  • 25 ml citronsaft fra en glad, økologisk citron
  • 1/2 dl vand (kan eventuelt udelades, hvis man lader det simre så blidt, at brombærrenes egen saft kommer ud med det samme)
  • 300 g sukker – jeg brugte en lys, økologisk rørsukker

Skyld brombærrene og fjern eventuelle blade, dyr og andre ting, du ikke føler for at komme i din marmelade. Put brombær, sukker, vaniljestang, citronsaft og vand i en gryde og lad det simre langsomt. Det må ikke koge, så tjek gerne med et termometer, at det ikke når op over 90 grader.

Når det har hygget sig 10-15 minutter – uden at koge – tager du brombærrene op med en ske/hulske og fordeler i glas, du har skoldet godt og grundigt forinden. Og gerne skyllet med lidt vodka også, så de er godt desinficerede. Hygiejnen er ret vigtig, når man ikke bruger atamon.

Lad efterfølgende brombær”saucen” koge ind, så den bliver lidt tyk og sirupsagtig. Jeg kogte min i 10 minutter ved 102 grader. Fordel det over brombærrene i glassene og sæt låg på med det samme. Så er du sandsynligvis så heldig, at låget svupper ned og marmeladen er i vakuum i glasset på grund af den varme “sauce”.

Når man ikke bruger atamon kan det ikke holde sig i årevis, men jeg synes nu stadig, at holdbarheden er fin. I stedet kan man fryse bær ned og lave marmelade løbende. Jeg er nu helt sikker på, at disse glas sagtens kan holde sig mere end et par måneder. Sukkeret hjælper ret godt til.

Opbevar på køl, når du har åbnet et glas. Og nyd din egen, hjemmelavede brombærsyltetøj på pandekager, yoghurt, hjemmebagte boller, på is og hvad du ellers lyster.

Relateret indhold

2 kommentarer

  • Besvar
    I 2013 | Bærmonster
    29. december 2013 at 9:41

    […] I juli lavede jeg gazpacho, mange salater, drak iskaffe med vaniljesirup på græsplænen og var på Bornholm. I august stoppede jeg i praktik, flyttede til Århus, bagte kanelsnurrer, var i bærhimlen og lavede brombærsyltetøj. […]

  • Besvar
    Bananpandekager og ananas i rigelige mængder | Bærmonster
    28. oktober 2013 at 20:15

    […] lørdags nød jeg denne skønne morgenmad. Bananpandekager med brombærsyltetøj, lidt kokos og masser af skøn ananas. En hel halv ananas gemmer der sig rundt om pandekagerne. Og […]

  • Skriv en kommentar