Bæredygtige madindkøb

En ting, jeg som økologi-elsker er træt af, er de store mængder af plastik, det meste er pakket ind i. Se for eksempel ovenstående ingefær og citron.

Fra supermarkedernes side handler det om, at de ikke må beskyldes for at snyde med øko-varerne, men for mig at se burde det egentlig gå den anden vej, så man mærker de “konventionelle” varer, således man som forbruger kan se, hvilke pesticider, der er brugt. Det er muligvis et radikalt synspunkt for nogen, men jeg ser det som mere radikalt, at vi kan købe så mange sprøjtede madvarer i Danmark, når vi ved bedre.

I dag skal det dog ikke handle om økologi, men om affald, både madaffald og plastikaffald.

Jeg forsøger stille og roligt at minimere mængden af plastik og ligegyldig emballage. Lige nu går det langsomt, da overskuddet går til speciale. Min plan er heller ikke at skifte alt på en gang, men at gøre det løbende, for det skal ikke være en stressfaktor, bare en naturlig, bevidst omstilling.

Både det at lave en naturlig omstilling, så det ikke bliver en stressfaktor, små tips til mindre affald og noget om bæredygtig madopbevaring kan du læse om på Bærmonster senere. 🙂

Hvor kan man købe mad, hvis man gerne vil minimere affaldet, både madaffald og emballage?

Jeg håber, at nedenstående steder kan inspirere. Det er bare et lille udpluk, for der dukker heldigvis flere og flere steder op.

Tricket er at huske stofposer en masse, så man ikke bruger supermarkedets plastikposer, ligesom de seje Zero Wastere gør en dyd ud af at have en masse syltetøjsglas med på indkøb, som linser, mel osv. kan fyldes i.

Janne fra Tag Skraldet har samlet en kæmpe bunke gode steder på sin “unwrapped”-liste. I øvrigt en blog, der er værd at følge med, for hun er virkelig inspirerende med sin Zero Waste-tilgang, ligesom hun har startet en Zero Waste-gruppe i Århus.

WeFood på Amager

Folkekirkens Nødhjælps overskudsmadssupermarked WeFood på Amager åbnede 22. februar, og er det første af sin slags i Danmark. Her kan man købe mad, der har overskredet sidste salgsdato (det betyder nemlig ikke, at man ikke kan spise det, så længe det ikke er animalsk), mad der er mærket forkert og lignende. Ligesom Folkekirkens Nødhjælp var nogen af de første på genbrugstøjmarkedet i Danmark, håber jeg, at WeFood bare er en af de første af mange supermarkeder af slagsen.

Løs Market på Vesterbro

Løs Market åbner snart på Vesterbro i København og vil sælge økologiske fødevarer uden emballage. Du kan bruge dine egne eller butikkens beholdere, så emballagespildet bliver minimalt. Jeg håber, at konceptet rykker til Århus også!

ØKOlageret i Tilst

ØKOlageret ligger på Blomstervej i Tilst i udkanten af Århus. Her sælger de primært økologisk frugt og grønt, både engros og til private. Frugten og grøntsagerne er stort set ikke pakket ind, mens bønner og linser er i poser.

Bazar Vest i Brabrand

Langt fra alt er økologisk, men til gengæld er det nemt at købe grøntsager og nødder uden plastikemballage.

Ingerslev Torvemarked i Århus

Hver onsdag og lørdag er der torvemarked på Ingerslev Torv i Århus. Det er en god mulighed for at købe grøntsager i løsvægt, købe krydderurter, honning og meget andet. En af honningsælgerne fortalte mig sidst, at de meget gerne tager imod honningglassene igen. Indtil videre beholder jeg dem dog, da de er gode beholdere til alt muligt, når jeg har spist honningen.

Lokale fødevarefællesskaber, lokale gårdbutikker og små bagere

Både fødevarefællesskaber og lokale landmænd, der måske har en gårdbutik, er værd at kigge efter, hvis man vil minimere sit emballageaffald. Jeg må indrømme, at jeg ikke selv er medlem af et, da ordningen ofte er målrettet større husholdninger – man skal arbejde 3 timer om måneden pr. husholdning, ligesom poserne er store. Jeg er vild med tanken, men som ene kvinde i min husholdning, virker det ikke optimalt p.t.

Nr. 24 i Graven i Århus er et sidste sted, jeg bliver nødt til at nævne. Det er en økologisk bager, som samtidig sælger mel og kerner i løsvægt. Og så bager de nogle af de bedste kerneboller.

Hvis du har gode tips til indkøbssteder i Danmark, hvor man kan minimere madspild og emballage, må du endelig skrive i kommentarfeltet. 🙂

P.S. Bloggen flytter til Sustain Daily i morgen, så der er muligvis lidt nede-tid i morgen eftermiddag, søndag. Hvis du skal bruge en opskrift eller andet i morgen, så husk derfor at skrive det ned. 🙂 På forhånd tak for din tålmodighed.

Relateret indhold

2 kommentarer

 • Besvar
  Camilla
  27. april 2016 at 14:18

  Super godt og relevant indlæg. Må tjekke WeFood ud en af de nærmeste dage 🙂

  • Besvar
   Marianne Luna
   28. april 2016 at 10:25

   Tusind tak! 🙂 Og nu er nyheden lige kommet om, at WeFood åbner i Århus, hvor jeg bor, næste år. Hurra. 🙂

  Skriv en kommentar