Afhængig af kaffe?

I en del år har min morgenkaffe været noget af det helligste. To gange om dagen drak jeg helst kaffe: Morgen og eftermiddage, lige efter frokost. Om jeg ikke nåede eftermiddagskaffen, det gik (måske) nok, men morgenkaffen! Den kunne man ikke tage fra mig. For den smagte og smager fantastisk.

Der er bare et lille men: Var jeg måske lidt afhængig af den morgenkaffe? De dage, hvor der gik for lang tid, før jeg fik min første kop kaffe, synes morgenerne i hvert fald noget trættere.

Hvorvidt kaffe er sundt eller usundt, er der meget delte meninger om. Jeg tror, kaffe kan være rigtig godt for mange ting, men det handler både om mængderne og om noget, jeg blev klogere på, da jeg læste Hormonel Harmoni for nogle måneder siden. Her skriver bogens forfattere, Caroline Fibæk og Stine Fürst, at kaffe kan være en ret dårlig idé, hvis man er stresset eller presset, fordi kaffen øger ens i forvejen for høje kortisolniveau i kroppen. Med andre ord kan kaffe stresse en i forvejen stresset krop endnu mere.

Og nej, dette indlæg er ingen tvang om, at resten af verden skal holde op med at drikke kaffe. Tværtimod! Men det kan være interessant at kigge på vaner, der provokerer en allermest at bryde. I forhold til, hvad Hormonel Harmoni beskrev af vaneændringer, så var det at stoppe med at drikke kaffe præcis det i bogen, der forekom mig mest irriterende – for jeg vil jo have min morgenkaffe!

Men med en krop og hoved, der i sommer var rimelig post-speciale-ramt og med en tur til Indien forude, hvor jeg ikke ville få kaffe i en måned, besluttede jeg mig for, at det var nu: Nu jeg skulle holde op med at drikke kaffe, i hvert fald for en periode.

Først trappede jeg ned fra mine daglige to glas (det, der sammenlagt svarer til fire kopper, så det var ikke flere liter om dagen, jeg nedsvælgede) til et lille glas eller ingenting. Eftermiddagskaffen røg væk som den første kop, og stille og roligt begyndte jeg at erstatte morgenkaffen med te. Den første morgen uden morgenkaffe var rimelig sløv, men stille og roligt opdagede jeg, at jeg ikke længere behøvede koffeinens evner til at vække mig om morgenen – min krop gjorde det selv.

Hvad jeg senere fandt ud af var, at kaffe den første time om morgenen er det værste, fordi den tidlige kaffe gør, at kroppen ikke vækker sig selv, men at kaffen skal gøre det. Vil du stadig have din morgenkaffe, kan det altså anbefales at vente mindst en time, fra du er vågnet, til du drikker den.

Jeg nyder stadig den skønne, brune drik fra tid til anden, det er bare rart ikke at være afhængig af den, for jeg vil helst ikke være afhængig af at skulle indtage noget bestemt hver morgen. Og ikke et ord om mit byggræspulver eller hvedegræspulver, jeg troligt har drukket hver morgen i over et år, og tog med til selv Myanmar. Jeg har til gengæld ikke taget det med til Indien, fordi jeg ikke gad at slæbe på mere. Så må ayurveda-maden gøre sit. 😉

Drikker du kaffe? Og er du afhængig af det? Eller er det bare en lækker nydelse engang imellem for dig?

Vil du se mere fra Bærmonster? Så følg mig på Instagram. Vil du også have at vide med det samme, når der er nye indlæg på Bærmonster? Så følg bloggen på Bloglovin’.

Relateret indhold

0 kommentarer

Skriv en kommentar