Æbleskiver en masse

IMG_1864webDa jeg holdt en lille indflytterfest bagte jeg også et ordentligt læs æbleskiver. Lidt julehygge kunne jo lige så godt kombineres med lidt fest.

Det tager selvfølgelig lidt tid at lave en ordentlig gang æbleskiver, men jeg vil klart påstå, at den tid kan svare sig, for de smager væsentligt bedre end købe-æbleskiver.

Jeg har ingen anelse om, hvor mange æbleskiver, man normalt regner med, at folk spiser, men jeg lavede halvanden portion af nedenstående, og det blev spist af 12 mennesker. Men de var vist også lidt forspiste bagefter, så måske lidt mindre også er fint.

Hvis du har to æbleskivepander, er det en klar fordel. Så tager det i hvert fald kun halv så lang tid at lave dem.

Til en portion – og stadig mange æbleskiver – skal du bruge:

 • 1 liter kærnemælk
 • 620 g mel (10 dl)
 • 8 æg fra en glad høne
 • 1 – 1 1/2 tsk natron
 • Lidt sukker (ca. 2 spsk)
 • Lidt salt (ca. 1/4 – 1/2 tsk)
 • 50 – 150 g smeltet smør (jeg brugte 50 g i dejen og lidt til at stege med efterfølgende)
 • 2 tsk kardemomme (kan udelades, men gør æbleskiverne ekstra dejlige)

Pisk kærnemælk og mel. Del æggene op i blommer og hvider. Pisk sukker, natron, salt og æggeblommer i kærnemælksblandingen. Pisk æggehviderne helt stive i en ren skål, og bland dem forsigtigt i dejen. Det lyder måske lidt ekstra kompliceret, men det tager ikke meget længere tid, og for de ekstra minutter får du en meget luftigere og blødere æbleskivedej end ellers.

Smelt smørret på æbleskivepanden, og bland det i dejen. Og bag æbleskiverne. Put lidt mere smør på panden, når den trænger – det giver også sprødere æbleskiver.

Opskriften er min mosters. Familieopskrifter er åbenbart lidt upræcise i min familie, men jeg har forsøgt at skrive ned, hvor meget salt og sukker jeg brugte, så det forhåbentlig passer for dig også. I øvrigt er nedenstående tallerken også en, jeg har fået af min moster. Hun samler på dem. Engang havde hun 300, måske har hun fået færre nu. Hun var hip, før Laundromat begyndte at servere kager på juleplatterne. Og så er de altså lidt hyggelige at spise æbleskiver af.

IMG_1862web

Relateret indhold

2 kommentarer

 • Besvar
  Glædelig 2. december og ønsker for december | Bærmonster
  2. december 2016 at 8:01

  […] før jeg fik besøg af seje frivillige fra Minglabar Myanmar til et møde og ikke mindst til æbleskiver, gløgg og pebernødder (og klementiner – vigtig julefrugt!). Stort set det hele er væk, […]

 • Besvar
  I 2013 | Bærmonster
  29. december 2013 at 9:41

  […] lavede jeg sunde chips, skrev tanker om bæredygtighed og lavede to slags gløgg (hvid og rød) og æbleskiver. Og fejrede nytår – lige om […]

 • Skriv en kommentar